Gråärtan tillbaka

Grythytteakademin är involverad i det nya ärt-projektet. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Nu gör gråärtan comeback på fem skolor i länet.
Den ingår i ett försök där Grythytteakademin och Örebro universitet ska utvärdera framtidens hållbara livsmedel.

Gråärta? Det låter kanske inte så där jättegott. Men… Det kan faktiskt vara att döma ut en grönsak som förr var vanlig och som dessutom är ekologisk hållbar.

Nu kommer fem skolor i länet, under oktober månad, att serveras gråärtor till lunch. Eleverna kommer därefter att utfrågas om vad de tyckte om den maten. Deras åsikter kommer sedan att användas i forskning vid Örebro universitet.

”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst” är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögsksolan i Grythyttan, universitetet, Alfred Nobel Science Park, Hällefors kommun och Delmat.

Det är alltså ett länsomfattande projekt som inte minst inkluderar landsbygden.

Gråärtan ”smygtestades” redan för två år sedan vid Klockarhagsskolan i Hällefors. Då tyckte 66 procent av eleverna att de gillade ärtan, som då serverades i form gråärtsburgare, med grönkål, syrad grädde och pepparrot.

Det som då inte upplevdes som gott av en del elever var grönkålen och konsistensen – burgaren blev för torr.

Skolorna som valts ut är Klockarhagsskolan och Grythyttans skola, Lindeskolan, Kyrkbacksskolan i Ljusnarsberg och Karlsängsskolan i Nora.

Den stora frågan man vill ha svaret på är: går det att få acceptans för gråärtan som livsmedel?

Gråärtan som sådan är en gammal kulturväxt som har förmåga att anpassa sig i förändrade klimat, och har en stark motståndskraft mot nya sjukdomar.