Nattvandrarna Weronica Brüde och Anita Touronen engagerar sig för att öka tryggheten vid Odenskolan på fredags- och lördagskvällarna. Foto: Ann-Louise Larsson
Lee Björkqvist och Lina Materne, fältassistenter i Örebro kommun. Foto: Örebro kommun
Vårdslös körning på hala vägar är ett problem. Foto: Ann-Louise Larsson

”Prata med era ungdomar”

Fredag- och lördagskvällar kan vara ordentligt stökiga i Odensbacken med fylla, bråk och vårdslös körning. Fältgruppen och Nattvandrarna är oroliga och på sociala medier har kommunens fältassistenter nu vädjat till föräldrar att prata med sina ungdomar.

Ända sedan skolstarten i höst har det varit stökigt utanför Odenskolan på fredags- och lördagskvällar med fylla, bråk – även misstankar om narkotikaanvändning och/eller försäljning har förekommit. Det samlas många ungdomar på platsen, många så kallade motorburna unga – både under och över 18 år och en del som inte bor på orten.

– Vi har fått ta hand om berusade ungdomar och kontaktat föräldrar vid ett antal tillfällen under hösten. Dessutom har det förekommit bråk och misshandel, berättar fältassistenterna Lee Björkqvist och Lina Materne.

Kolla läget

De uppmanar nu alla föräldrar med ungdomar i Odensbacken att prata med sina barn om situationen och gärna stämma av läget med fältgruppen eller fritidsgården innan man släpper iväg sitt barn och att gärna åka förbi under kvällen och kolla läget på platsen.

– Inne på fritidsgården är det en trygg miljö för ungdomarna med vuxennärvaro, problemen är utanför. Det är lätt att ungdomarna dras med även om de egentligen bara är där för att gå på fritidsgården – så det är viktigt att föräldrarna är medvetna om hur det ser ut, menar de.

Fältgruppen är i Odensbacken så ofta som möjligt, men det är bara två fältassistenter i tjänst på kvällarna och de ska räcka till för hela Örebro kommun.

Föräldrar och andra vuxna i Odensbacken uppmanas därför att röra sig i området kring Odenskolan på fredags- och lördagskvällar. Alla är även välkomna att haka på Nattvandrarna som rör sig runt skolan och Icas parkering varje fredag och lördag så länge det behövs. Oftast är de mellan två och fem personer.

– Ikväll är det jättelugnt, konstaterar Anita Touronen, som var med och startade Nattvandrarna och som även är lärare på Odenskolan.

Buskörning

Störst problem den här kvällen är vårdslös körning på de hala vägarna med A-traktorer och personbilar.

– Jag är rädd för att det kommer hända en allvarlig olycka snart, säger Anita Touronen.

Inne på fritidsgården är det varmt och mysigt. Här jobbar fyra-fem personal och ungdomar spelar tv-spel, ser på tv och umgås. En vanlig kväll kan det komma mellan 80 och 90 ungdomar till fritidsgården. Ungefär lika många samlas utanför på parkeringen.

– Ett problem är att fritidsgården stänger 23.30 medan sista bussen till Örebro går 00.35. Sedan borde det absolut vara öppet på fritidsgården även på lördagar. Vi vet att ungdomarna själva önskar det och det har en dämpande effekt att det finns vuxennärvaro inne på fritidsgården, säger Anita Touronen.

Många ungdomar uppskattar Nattvandrarnas engagemang och känner en trygghet i att det finns vuxna att ta hjälp och stöd av.

– De flesta är väldigt trevliga och bryr sig om varandra. Om någon är för full kommer de till oss för att få hjälp, säger Anita Touronen.

Weronica Brüde gör Anita sällskap i nattvandringen den här fredagskvällen. Hon är mamma till två tonåringar och tycker det är viktigt att se och röra sig i ungdomarnas miljö.

– Jag tror att många föräldrar inte vet hur det ser ut här på kvällarna, säger hon.