Adrian Falk, Noel Thunell och Evelina Sirsjö kan tänka sig feriearbete i sommar genom att köra ut mat till äldre. Foto: Peter Eriksson
Lenita Birath (M) ordförande i socialnämnden, Lekeberg. Foto: Peter Strömberg
Noel Eriksson har redan sommarjobb privat. Foto: Peter Eriksson
Adrian Falk, Noel Thunell och Evelina Sirsjö kan tänka sig feriearbete i sommar genom att köra ut mat till äldre. Foto: Peter Eriksson

De vill köra mat i sina A-traktorer

Kommunen kan vara den A-traktortätaste i länet och nu vill socialnämnden använda sig av den resursen i sommar. Tanken är att erbjuda ungdomar feriearbete där de bland annat kör ut mat med sina A-traktorer till äldre kommuninvånare.

– Det låter som en jättebra idé faktiskt. Jag tycker om att köra bil så det här är perfekt, säger Adrian Falk som går i klass 9 på Lekebergsskolan.

Han får medhåll av skolkompisarna Evelina Sirsjö och Noel Thunell.

Timlön och kilometer-ersättning ska utgå för mattransporten och alla tre kan tänka sig att söka feriearbete.

– Det låter bra att få lite inkomst för det behövs när man åker sådana här bilar. Man kanske har lite dåligt med pengar hemma så då kan man hjälpa till och tanka sin bil själv, säger Adrian.

En annan elev på skolan, Noel Eriksson, har redan sommarjobb men annars skulle han ha sökt.

– Många söker inte feriearbete men får de tips av skolan om det här så är chansen större att de söker.

Ungdomar är en resurs

Mellan 70-80 vikarier behövs inom hemtjänsten, vård- och gruppboenden i Lekeberg i sommar förklarar Lenita Birath (M), ordförande i socialnämnden. För feriearbetarnas del finns förutom utkörning av mat också hushållshandling, städning, sällskap och tillsyn av vårdtagare.

– Det tror jag ungdomarna klarar galant och de är en resurs. Vi har exemplen Malung och Vilhelmina som vi bör kontakta för att höra hur de gjort. Men det handlar inte bara om Epa-traktorer som kör utanför tätorten. Vi har också särskilda boenden och LSS- boenden i Fjugesta och då kan man cykla dit, säger Lenita Birath.

Särskild satsning

En stor utmaning är att rekrytera sommarvikarer till äldreomsorgen och därför satsar nu de minoritetsstyrande i Lekeberg 50 000 kronor i sin budget 2024 på ung arbetskraft, något som gett goda resultat i andra kommuner där motorburen ungdom bland annat kört ut mat till äldre.

– Det handlar också om kreativt tänkande och hur vi använder ordinarie arbetskraft på bästa sätt. Att erbjuda feriearbete kan också vara ett sätt att få ungdomar att bli timanställda här senare när de studerar vidare, säger Birath.

Budgetbeslut i november

Minoritetsstyrets budget för 2024 ska behandlas av kommunfullmäktige den 27 november. Om M, KD, FL och V budgeten går igenom får bland annat skolan en förstärkning, stödet till föreningslivet utökas och kommunens vårdpersonal får arbetsskor.