Är det lucia så är det. Det sparades inte på krutet när den här stjärngosse-inspirerade epan pyntades inför lördagens luciatåg. Foto: Robin Högberg
Sixten Forsberg och Melwin Rask, för dagen iförd tomtedräkt, tyckte luciatåget var ett strålande initiativ. Foto: Robin Högberg
De julpyntade A-traktorerna lockade även ut många Kumlabor, till exempel som här på torget. Foto: Robin Högberg
Epan är Oskar Anderssons största fritidsintresse. Körningen är en charm i sig men sen är det självklart ett smidigt transportmedel, betonar han. Foto: Robin Högberg
Stjärngosse-inspirerad a-traktor. Foto: Robin Högberg

Motorburna ungdomar lussade för Kumlaborna

Länsposten hakade på när ungdomar åkte kortege genom centrala Kumla - ett jättelikt tåg med julpyntade A-traktorer. Lördagens “Epa-Luciatåg” var uppskattat både av deltagarna och alla som kantade gatorna längs färden.

Uppskattningsvis ett 30-tal fordon ingick i luciatåget, som ringlade sig från Kumlahallen, genom centrum och bort till parkeringen vid Kumla församlingshem och fritidsgården Kvisten. Bakom evenemanget stod Ung fritid i Kumla, Svenska kyrkan och företaget Trafikcenter.

En som tagit sig till Kumla var 16-årige Oskar Andersson från Vintrosa. Han kom med sin Nissan King Cab, som han för dagen utsmyckat med girlanger och lampor på motorhuven och en julgran bakom förarhytten.

– Det klart jag ville vara med i luciatåget. Det är kul att träffa andra och se på deras bilar.

Oskar kör mycket A-traktor men ser sig inte som någon “motornörd”. Han tycker det är smidigare än att ta bussen och tycker om att glida runt i sin epa. Antingen med någon polare eller till musik.

– Jag kör rock, dansband och epa-dunk. Men just idag skulle vi inte spela musik på hög volym.

Flera gånger under färden syntes fotograferande Kumlabor, längs gatorna och inte minst när luciatåget passerade torget.

På parkeringen vid församlingshemmet skedde höjdpunkten för många: när den bäst pyntade epa-traktorn skulle utses.

– Att köra epa är ett stort intresse för mig, både för frihetskänslan och umgänget. Men det är inte ofta det är sådana här evenemang, med så många som samlas. Så det är jättekul, säger Sixten Forsberg, som smyckat sin epa med mycket belysning för att sticka ut i tävlingen.

Priserna i tävlingen var skänkta av lokala företag, bland annat från Trafikcenter som gav de tre bäst pyntade fordonen värdebevis på utbildning i riskettan och risktvåan för B-körkort.