Thea Sjöholm från Nora kan bli Sveriges bästa unga butikssäljare. Den 23-25 april tävlar hon i Yrkes-SM i Karlstad som en av tre finalister i sin yrkeskategori. Foto: Privat

Thea tävlar i Yrkes-SM i butiksförsäljning

Den 23-25 april arrangeras yrkes-SM där 190 ungdomar från hela Sverige tävlar i 31 yrkesgrenar om att bli bäst i sitt yrke och ta plats i yrkeslandslaget. Butikssäljare Thea Sjöholm från Nora är en av dem.

Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar. De tävlar i allt från målning, VVS, trädgårdsanläggning till fordonslackering och butiksförsäljning. Tävlingen hålls för nionde gången i år, första gången var 2004 och därefter vartannat år.

Tre ungdomar tävlar i grenen butiksförsäljning och under finaldagen sätts de på prov i olika kundsituationer i en verklighetstrogen monter.

Thea Sjöholm går sista året på Thorén Business School i Örebro, och läser försäljning och service.

Hur förbereder du dig?

– Jag har övat en del på kundsituationer i klassen och har även fått många viktiga erfarenheter och tips och råd under mina praktikperioder, senast på en cirkulärbutik i Stockholm.

Vad gör dig till en bra butikssäljare?

– Jag försöker att alltid lyssna in vad det är kunden vill ha och anpassa mig utifrån det.

En lärare nominerade henne till tävlingen och efter intervjuer och tester har nu Thea valts ut som en av tre finalister i sitt yrke.

– Det ska bli superkul. Jag ser fram emot tävlingsmomenten och att jag kommer åka därifrån och vara ännu mer peppad på att komma ut i arbetslivet – kanske också med en medalj, säger hon.

I slutet av förra året startade Thea Sjöholm ett spa i Nora och efter studenten hoppas hon kunna utveckla företaget ytterligare.