Svea och Astrid Björåsen i Barnens hundparad tillsammans med hunden Bell och farmor Solveig Björåsen. Foto: Ann-Louise Larsson
Poppy, en 5,5 årig Bichon Havanais, undersöker noga leksakerna i hundarnas "fiskdamm". Foto: Ann-Louise Larsson
Sussie Kristensson från Karlskoga jobbar med friskvård för hundar och visar enkel träning med sin jaktgolden Norton.
Diva, en 2,5 årig dansk svensk gårdshund, visar hur nosework går till. Foto: Ann-Louise Larsson
Ulrika Almnor testade på rallylydnadsbanan med tollaren Arrak. Foto: Ann-Louise Larsson

Människans bästa vän hyllades i Järnboås

För första gången ordnades under Kristi himmelfärdsdag "Hundens dag" i Järnboås och trots att vädret inte visade sig från sin bästa sida var uppslutningen stor. – Vi har haft minst ett hundratal besökare, säger konferencier Anna-Maria Borgshed.

Från en hundpromenadgrupp har Järnboås bygdegårdsförening tillsammans med Järnboås IF utvecklat ”Hundens dag” med finansieringsstöd från EU genom Leader Bergslagen. Vid tio-tiden på Kristihimmelfärdsdag samlades två- och fyrbenta besökare vid Finnsjöstrand i Järnboås för en dag fullspäckad av aktiviteter.

Dagen inleddes med Barnens hundparad, där bland annat Svea och Astrid Björåsen deltog med farmor Solveigs newfoundlandshund Bell. Efter att Bell fått sin rosett med ”Världens bästa hund” var det dags att prova på några av alla de aktiviteter som erbjöds under dagen, bland annat nosework.

– Alla kan tävla i nosework, förklarar Catarina Lindberg som tränat med sin dansk-svenska gårdshund Diva i ett år.

Det går ut på att hunden tränas i att hitta olika dofter och i samspel med matte eller husse kan markera och pricka in var dofterna finns på en bana med olika föremål.

– Vi tränar så ofta vi kan i nya miljöer, allt från lador till skrotupplag, berättar Catarina Lindberg.

En annan prova på aktivitet under dagen var rallylydnad, något som bland annat Ulrika Almnor och hennes nioårige tollare Arrak passade på.

– Det går ut på att man ska följa en bana med olika kommandon och handlar mycket om samspel mellan hund och människa, förklarar hon.

Ulrika och Arrak har gått kurser i rallylydnad tidigare men är inte aktiva utövare av sporten. Hon tycker att ”Hundens dag” är ett trevligt initiativ och ska passa på att prova på nosework och hundarnas fiskdamm också. I Hundarnas fiskdamm får hundarma själva välja bland en massa leksaker som ligger utplacerade i en inhägnad. Det är dock inte så många som fått napp. Marie Karlsson har precis kommit ut från fiskdammen med sin 5,5-åriga Bichon Havanais Poppy.

– Hon älskar leksaker, men idag valde hon ingen. Det var kanske för många dofter och intryck, spekulerar matte Marie Karlsson.

En av dagens utställare är Sussie Kristensson från Karlskoga som jobbar med friskvård för friska hundar.

– Fem minuters träning om dagen kan göra stor skillnad i det långa loppet, förklarar hon. Det handlar om att stärka upp kroppen och förebygga skador, något som är extra viktigt för hundarna som till exempel jagar eller tränar agility.

– Balansboll är ett jättebra redskap för väldigt många hundar. Det är väldigt jobbigt för dem men ger en mycket bra träning, säger hon.

Förutom balansbollar hade hon även med sig en enkel hinderbana som ska vara jämförbar träning med att gå i skogen.

Trots en gråmulen inledning och regn som började droppa runt lunchtid var arrangörerna nöjda med dagen och hoppas på en fortsättning.

– Vädret kunde ha varit bättre, åtminstone hade vi kunnat slippa regnet. Men vi är nöjda med att så många kommit hit och hoppas att vi kommer göra det här fler gånger, säger Anna-Maria Borghed.