I många år nu har Lars Burman (72) ritat korsord till Länsposten. – Ska vara värme och omtanke i kryssen. Och lite bildande. Man ska lära sig något nytt varje gång man ska kryssa.
Lästips:
1980 klev Umebon Lars Burman in på Länspostens redaktion och presenterade en egenritad rebus med lösningen Odensbacken. Vi nappade.
Sedan har det fortsatt; barnkorsord, temakryss, julkryss, de populära sommarkryssen… Idag driver han Kryssfabriken med hög produktionstakt.
– Jag har väl gjort drygt 4000 kryss till olika tidningar. Gör ett om dagen.
Som mattelärare tog han beslutet att lämna skoljobbet och istället satsa helhjärtat på korsord. När barnen flyttade ut var det dags.
– Bära eller brista. Men det har hållit i 20 år nu. Jag konstruerar kryssen, min fru Mona faktagranskar, rättar och provlöser alla.
Bildande och roligt
Ett kryss ska vara både roligt och bildande, menar Lars.
– Man ska alltid lära sig något nytt. Lite onödigt vetande, säger han.
Grunden för ett bra kryss är, menar han, bilden. Den ska vara rolig, tankeväckande. Dessutom en lagom klurig ordfläta till bilden.
– Viktigt också att jag har rätt nivå till läsekretsens troliga åldersgrupp. Det ska även finnas värme i kryssen.
Nya tider
Vi träffar Lars på väg till årets stora kryss-meeting i Göteborg.
– I Sverige är vi väl drygt 150 proffskonstruktörer. 75 av oss är med i en förening. Där har vi en viss facklig förhandlingsposition gentemot de stora medieföretagen.
– Sverige är faktiskt lite unikt med namngivna konstruktörer. Inte anonymt som i de flesta länder.
Framtiden?
– Känns som att korsord är ”inne”. Inget minskat intresse.
Hotet från AI?
– Jag tror läsarna vill ha analoga korsord. Inte datorlösningar. AI? På sikt kan konstnärliga yrken vara hotade. Men där är vi inte än.