Dodge Coronet 440 från 1966. På en äldre bil är det mer att laga, vilket är ett intresse för Jens Andreasson. Foto: Sofie Isaksson
1970-tals stereoprylar gillar Jens att få att fungera igen. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson
Foto: Sofie Isaksson
1970-tals stereoprylar gillar Jens att få att fungera igen. Foto: Sofie Isaksson

Mekanikern vill bidra till en positiv fritid för unga

Som tonåring körde han både moppe och Epa. Ett bra gäng som hängde och skruvade i sina fordon. En tid Jens Andreasson minns positivt. Med lång erfarenhet som lastbilsmekaniker hoppas Jens kunna bidra till något lika positivt som garageledare på den nya motorgården för ungdomar i Östernärke.

Länge har det varit på tapeten med en motorgård för ungdomar i Odensbacken. I maj ser den ljuset i MHF och NBV:s regi. Spännande tyckte Jens när han fick höra om planerna.

– Många kan ha glädje av det här, både föräldrar och ungdomar, säger 40-årige Jens som ställer upp som garageledare på motorgården en gång i veckan.

– Det är även kul att det händer något i Östernärke som för det framåt. Jag kände att det här passar mig bra att bidra till.

I mitten på 90-talet körde han själv Epa och moppe.

– Jag kunde skruva ihop och isär en moppe, bland annat en Zündapp Mustang Cobra, den lever än hos en granne, säger Jens.

De var ett gäng ungdomar i askerstrakten som hängde hos varandra i garage eller i någons loge där de kunde skruva. Vuxna fanns alltid i närheten.

– På senare år har jag märkt att de yngre inte har någonstans att vara, vilket är synd. När detta dök upp tänkte jag, ska det bli något måste man ställa upp, säger Jens.

– Har de något att göra, till exempel skruva, kan det leda till annat, tänker jag.

Jens tycker att han är bra på att lära ut då han haft många praktikanter genom åren.

– Det gäller att möta ungdomarna på rätt nivå, säger han.

Motorgården startar i en temporär lokal på Industrivägen i Odensbacken med hjälp av ett startbidrag från Örebro kommun.

– Men kan man få det att funka, och att andra aktörer ser att det fungerar, kanske lokala företagare kan ställa upp ekonomiskt, tänker Jens som tycker att det ska bli spännande att se hur det faller ut.

Han har 21 års erfarenhet som lastbilsreparatör, både med mekanik och elektronik. Att Jens är en driven person förstår man då han var delägare tillsammans med tre andra och ägde och sålde företaget som han nu är anställd på, Lastvagnsverkstan i Örebro AB. Jens och hans fru Anna startade och drev även Solid Gym.

Men han har även en helt annan passion: musik och att renovera stereoprylar från 1970-talet. I vardagsrummet står vinylspelare, förstärkare, rullbandsspelare och otroliga högtalare med utsnidade träfronter.

– Kvalitén dök efter 70-talet, just de åren är väldigt fina, säger han och berättar att han även spelar in musik på rullband från Spotify.

– – Det här är helt annorlunda än att banka på en lastbil. Här kan jag drömma mig bort och få saker att funka igen.

Ute i garaget står en Dodge Coronet 440 från 1966, som han köpt färdigfixad och åkte senast till Power Meet i Lidköping med. Tidigare hade han en annan bil som familjen åkte till Rättvik Classic car week under många år. Ett intresse som kommit tillbaka igen och som Anna och barnen gillar också.

– På en nyare lastbil är det mycket att byta delar, delarna är billiga och arbetstiden dyr. Det är mycket slit och släng tyvärr, medan det på äldre bilar är mer att laga.

Tre dagar i veckan styrketränar Jens. Klockan ringer 04.15 och han tränar helst före jobbet och cyklar även ofta till arbetsplatsen i Örebro.

– Då är man klar när både träning och jobb är slut, säger Jens.

Den 2 maj är alla intresserade ungdomar välkomna att tillsammans med Jens och fler volontärer fixa i ordning i garaget och sedan grilla.