Lotta Arnshelm är skaparen bakom maskerna i årets uppsättning av Djungelboken. Hennes favoriter är björnen Baloo och Kung Louie, på huvudet har hon en av gamarna. Foto: Sofie Isaksson
Bagheeras morrhår är spill från 3D-printern på Nolato där Lotta arbetar. Foto: Sofie Isaksson
Numret Rosenbads kris-kadrilj beskrev Sveriges politiska läge med humor hösten 2021 i Skrattkramp. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Fem elefanter klara. Foto: Meta Fagerström

Lottas utmaning – att skapa med mycket små medel

Lotta Arnshelm drivs av att skapa med så små medel som möjligt. Hon är själv med i den sceniska kören Blended Voices. Denna vår har hon sytt Baloo, Kung Louie, Bagheera och många fler masker till pjäsen Djungelboken som Young Voices sätter upp i maj.

23 olika djurmasker och fluffiga svansar är snart klara till årets musikal Djungelboken som sätts upp av föreningen Young Voices. Lotta Arnshelm är kreatören bakom maskerna.

– Den första prototypen gjorde jag till mitt barnbarn Lovis som är med i gruppen och hon blev överlycklig, säger Lotta.

En viktig del i arbetet är det syns vilka som spelar rollerna trots att de bär masker säger hon.

Så billigt som möjligt

Lotta jobbar som maskinoperatör på Nolato i Hallsberg och bor i Kumla. Hon har lagt mycket av sin lediga tid till att hitta material att skapa maskerna av. En utmaning som Lotta gillar.

– Det är jag i ett nötskal. Jag blir irriterad att allt kostar så mycket. Det blir nästan en sport i att hitta billigt och göra det själv, säger Lotta.

– Det är ganska mycket noll pengar för sånt här, och har tagit mer tid än jag trodde. Men jag gör det för att jag tycker det är kul.

Hon får en idé och vill se om det fungerar, helt enkelt.

– Det är roligt när det blir bra, säger Lotta.

Letar på loppisar

Många turer har gått till loppisar, vilket hon älskar, där hittar hon knappar och detaljer som blir till olika saker. Billiga lurviga filtar och kuddar med stoppning har gjorts om, och stoppningen använder hon eller sparar. Morrhåren på några av maskerna är spill från en 3D-printer från jobbet.

Men som i allt kreativt finns det sådant som inte är lika inspirerande, som när det ska skapas fem gamar, fem elefanter och tre vargar, säger hon. Här har hon fått massor av hjälp av Marianne Johansson.

– Det är något annat, jag tar det udda först, skrattar Lotta.

Första tanken var shorts och t-shirts för dräkter. Men genom en förfrågan på sociala medier fick föreningen in 5000 kronor på ett dygn via givare till själva dräkterna.

– Det kommer bli den finaste och enhetligaste uppsättningen, säger Lotta.

Dröm att sjunga

2017 gick Lotta med i Blended Voices då hon alltid drömt om att sjunga berättar hon. Första året uppträdde hon i baddräkt.

– Det är Meta Fagerström, (konstnärlig ledare) som lockar fram det hos oss, att våga, säger Lotta.

På senare år har hon byggt upp föreningens kostymförråd ihop med Mia Pettersson, som är ansvarig för rekvisitan. De köper in kläder, letar loppisfynd till de olika revyerna. Efter avslutade revyer hamnar kläderna i kostymförrådet där folk kan hyra kläder och föreningen få in en liten slant.

Det första som alla i den sceniska kören skapade tillsammans var käpphästarna i reyvnumret Rosenbads kris-kadrilj på Skrattkramp 2019.

– Det är så kul när det inte kostar så mycket och man kan göra om saker.

Lotta förklarar att allt går i perioder för henne, men att hon verkligen gillar att pyssla, skapa nytt av gammalt och jaga billigt.

Deras sommarstuga är fylld av saker som kan vara bra att ha till hennes mans förtvivlan, säger hon.

– Vi kan ”möbla”och ”ernsta” som jag kallar det.

Måla om möbler, göra om en gammal vas till något nytt, eller helt enkelt möblera om.

– Det finaste jag har i stugan är ett utebord för 16 personer som jag och min man skapat av våra golvplankor, säger Lotta stolt.