Familjen Esseen-Wollter med mamma Ninni Esseen, pappa Christian Wollter samt barnen Stella och Frank Esseen Wollter. Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson
Anders Öfvergård har varit på besök i Högfors under sommaren för inspelningen av "Renoveringsdrömmar". Foto: Linus Hallsénius / Kanal 5
Snart ska ett väderskydd monteras upp för att förhindra ytterligare förfall. Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson

Renoveringen av deras herrgård blir tv-serie

Den 7 februari har programmet "Renoveringsdrömmar" premiär på Kanal 5. I programmet får tittarna följa sju renoveringsprojekt där passionerade ägare vill skapa sitt drömboende. Ett av dessa är Högfors herrgård i Ljusnarsbergs kommun och familjen Essén-Wollter.

I mars 2022 fick Christian Wollter och Ninni Esseen tillträde till den 500 kvadratmeter stora herrgårdsbyggnaden i Högfors i utkanten av Ljusnarsbergs kommun med tillhörande åtta hektar mark. Trots enorma renoveringsbehov med trasigt tak, sönderfrusna ledningar och stora vattenskador föll paret direkt för huset och håller nu på att renovera byggnaderna från början av 1800-talet.

– Från början var vårt huvudfokus den stora herrgårdsbyggnaden men med tiden har vi insett att vi måste börja med annexet som blir vår bostad under renoveringen av herrgården för att ha någonstans att bo under tiden vi är i Högfors. Det är det arbetet ni kommer få se i programmet, primärt med kök och badrum. Men vi kommer också att prata mycket och visa infrån herrgården också och våra visioner där, berättar Ninni Esseen.

Programmet leds av Anders Öfvergård, som de flesta känner som ”Arga snickarn”, som varit på besök i Högfors mellan april och oktober med jämna mellanrum.

– Här har han tagit av sig ”Arga snickarn”-hatten och är mer som en kompis som kommer med uppmuntran och expertis. Till stor del har vi fått klara oss själva och de hantverkare som vi själva anlitat, berättar Ninni Esseen.

Just nu är hon och familjen i Stockholm i sin permanentbostad men längtan till Högfors är stor.

– I höstas när vi var klara med inspelningen kände vi oss ganska trötta på det, men nu har vi fått ett avbrott och då börjar man längta tillbaka igen.

Familjen har inte fått se avsnitten innan de sänds och kommer sitta bänkade med familj och vänner på premiären.

– Jättespännande att se hur de har klippt ihop allt, säger hon.

Premiär onsdag 7 februari klockan 20.00 på Kanal 5 och discovery+.