Kurt Nilsson från samlarföreningen Engelbrekt hjälper Anders Jonsson med installationen i Boo skola. Foto: Börje som gick förbi
Påskliljor och vitsippor vid Boo kyrka ett populärt utflyktsmål. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
I Boo skola i Bo är kafé och utställning. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson
Påskliljorna vid Boo kyrka ett populärt utflyktsmål. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Påskliljecafé har utställning om Bos betydelse i världen

Under de två kommande helgerna har Bo hembygdsförening Påskliljecafé och en utställning om "Bo i världen".

I Boo skola bygger de i veckan en utställning med temat ”Bo i världen” berättar Anders Jonsson, Örebro vars far var med och startade Bo hembygdsförening. I år är Anders med och bygger utställningen och är engagerad i föreningen sedan några år tillbaka.

– Vi håller på och tar hand om vårt arkiv, och kom på att vi skulle kunna göra något om Bo-folk, personer som betytt något för Bo och världen. Vi börjar redan på stenåldern med en stenyxa, säger Anders Jonsson.

Från stenåldern fram till i dag, gör de ett nedslag i varje århundrande med någon betydande händelse i Bo sockens område. Frågor de ställer sig handlar om hur människor från Bo socken har påverkat omvärlden och hur Bo socken påverkats av omvärlden.

I utställningen finns bland annat stenyxor från gårdar i trakten, historien om en järnhytta Svinskogen, sista mjölkproducenten i socknen, Gryts glas, en OS-medalj från Lilla Boskulla med mera.

Att uppleva påskliljorna blomma runt Boo kyrka är en populär utflykt för många under våren.

– Jag har pratat med påskliljorna. Den stora blommningen sker säkert 27-28 april, säger Anders och skrattar.

I år firar Bo hembygdsföreningen 40 år hela året men speciellt den 19 maj i samband med hemvändardagen då även kaféet är öppet, då blir det tal och andra festligheter. Den nuvarande utställningen finnas kvar att se då.