Reseledare Ronny Juhlin under den ökända skylten i Auschwitz. I bakgrunden deltagarna på Allmän grundkurs och personal. Foto: Per Algotson
Per Algotsson, Mio Högling, Leo Frisk, Ulla Raslöv och John Halldén berättar om sin resa till Oświęcim i samband med Förintelsens minnesdag. Foto: Ann-Louise Larsson
Från skolans resa till Oświęcim, Auschwitz och Birkenau. Foto: Per Algotsson

Förintelsens minnesdag – de för vidare den viktiga historien

I 20 år har Fellingsbro folkhögskola rest med elever till Oświęcim, Auschwitz och Birkenau vartannat år. I samband med Förintelsens minnesdag i år kommer elever och personal att berätta om upplevelserna från sin senaste resa vid en minneskväll på Bio Roxy i Örebro.

I januari genomsyras antisemitism undervisningen i de flesta ämnen för elever som går allmän och allmän grundlinje. Förutom de givna ämnena som historia, religion och samhällskunskap har även skolans mattelärare tagit fram uppgifter med koppling till antisemitism och förintelsen. Skolan har genom åren även bjudit in förintelseöverlevare som Hédi Fried, Livia Fränkel, Tobias Rawet, Jakob Ringart, Dina och Jovan Rajs samt Mietek Grocher.

– Det är viktigt att prata om och att förmedla vad vi har sett och upplevt. Det går inte att hitta ord för vad vi mötte i Oświęcim. Det blir något helt annat att ha varit där och sett det mot att prata om det i klassrummet, säger Mio Högling som var med på den senaste resan som skolan gjorde 2022.

Ett löfte att hålla

Resorna har finansierats med fondmedel, egen insats från eleverna och pengar från regionen. I besparingstider finns inte utrymme för någon resa i år men Ulla Raslöv, lärare på skolan, hoppas kunna äska medel för att eleverna åtminstone ska kunna ta sig till minnesmuseet i Stockholm under våren. Lärarkollegan Per Algotsson understryker hur viktigt det är att oförtrutet jobba vidare med att sprida den viktiga historian vidare.

– Det sitter i väggarna här. Även om vi inte kan åka på resa i år måste vi fortsätta med samma styrka att diskutera frågorna. Det har vi lovat överlevande som varit här på skolan och berättat och det löftet ska vi hålla, säger han.

– Genom att uppmärksamma det här ökar förutsättningarna att kunna stå emot och att våga göra skillnad, tillägger han.

Minneskväll på fredag

För andra året arrangeras en minneskväll med filmvisning, seminarier och diskussioner den 26 januari, dagen innan Förintelsens minnesdag, av Bio Roxy och Fellingsbro folkhögskola, i samarbete med Region Örebro län. Tanken med kvällen är att minnas förintelsens offer och att folkbilda för tolerans, demokrati och historiekunskap

Kvällen startar med att historikern och författaren Ingrid Lomfors berättar om räddningen av judiska flyktingbarn till Sverige 1939, däribland hennes mamma, och vad vi kan lära av förintelsen.

Därefter är det dags för folkhögskolan att berätta om sin resa.

– Vi kommer prata fritt från hjärtat. När man börjar tänka tillbaka så kommer alla minnen tillbaka, fortsätter Mio Högling.

Kvällen avslutas med filmvisning av filmen ”The Fabelmans” från 2022, en långfilm av Steven Spielberg.