Musiker och konstnär Ted Ström. Filmen Vintersaga visas i Nora och i Örebro. Foto: Frida Edlund
Musiker och konstnär Ted Ström. Filmen Vintersaga visas i Nora och i Örebro. Foto: Frida Edlund
Ted Ström har sin ateljé i Kvarteret Bryggeriet i Nora. Foto: Arkiv. Cathrine Gustavsosn

Vintersaga visas nu i länet

På söndag visas Vintersaga i Nora - "ett ode till det svenska vemodet" filmen utgår från Ted Ströms mest kända låttext Vintersaga. Galapremiär i Stockholm först och nu i hemstaden Nora. – Det blir en familjefest, skrattar Ted då hustrun Eva fyller år samma dag.

Filmen Vintersaga i regi av Carl Olsson är tolkad från konstnären och musikern Ted Ströms låt Vintersaga från 1984. En låt som sjungits in av Monica Törnell, Jerry Williams och många många fler och som många av oss har en relation till.

– Mina låtar är mycket bilder, det finns inget subjekt i låten så den här låten har man lätt att ta till sig tror jag. Stämningarna går att flytta runt med en hänvisning till var man befinner sig, funderar Ted Ström.

Specialskriven filmmusik

Ted och sönerna Albin och Johan har gjort bakgrundsmusiken i filmen.

– Vi har gjort specialskriven musik, och jag har verkligen inte varit någon ledare. Vi har jobbat fint ihop, understryker Ted.

– Låten Vintersaga är inte alls med i filmen men man kan nog ana en och annan klang, säger Ted.

Regissören Carl Olsson har skapat 24 olika scener.

– Han har tolkat mig och ibland ligger han nära mig. Vi har träffats då och då under två senaste åren och då har det handlat om den skrivna musiken.

När det var galapremiär i Stockholm den 20 oktober var Ted på plats.

– Det var kul, speciellt när man suttit och pillat länge med något. Och nu sitter det en publik och tittar. Det är då det händer! Jag uppfattade att folk skrattade rätt mycket, är situationer som folk känner igen sig i.

Vemodet rullade in snabbt

Ted kommer väl ihåg när han skrev Vintersaga. Barnen hade lagt sig, han satt uppe sent i gillestugan – en hemmastudio i Luleå.

– Låten blev till rätt fort. Idén med platserna kom, sen var det bara att köra nästan.

– Refrängen ”Det är då som det stora vemodet rullar in”, den hade jag sedan tidigare. Den anspelar på en skolväg i Göteborg med ett knotigt träd som såg ödsligt ut. Verserna tickade på, jag kände till alla platser och tradarfiket i Docksta hade jag åkt förbi så jag visste att det fanns.

Vad är vemod för dig?

– Stillsamt, melankoliskt man kan till och med ha rätt mysigt i sitt vemod, det behöver inte vara sorgligt. Höstvemod är fint bara man slipper vara ute och frysa, skrattar Ted.

Det närmaste Vintersaga varit film tidigare var när Ted själv gjorde ett bildspel 2013 med sina akvareller och bildsatte låten med sina tolkningar.

– Men denna film är gjord av en annan människa som gjort sina tolkningar. Rätt spännande vad det skulle bli. Ibland överraskade Carl Olssons tolkningar mig, säger Ted.

Filmaffischen är Ted Ströms målning.

– Carl Olsson kom till Nora och hälsade på i ateljén och såg mina tavlor. Sen ringde han och frågade om jag ville göra affischen, berättar Ted.

Ted fortsätter att måla i sin studio. Och den närmaste månaden kan man se hans tavlor på Bryggerikrogen i Nora. Ett nyårslöfte är att han och sönerna ska spela ihop efter nyår någonstans.

Vintersaga