En intensiv inspelningsdag av den nya skräckthrillern Ur mörkret som har premiär nästa år. Foto: Privat
Sambon och skådespelerskan Amanda Kilpeläinen Arvidsson och Jimmy Nivrén Olsson på UFO Swedens galapremiär Foto: Privat
Jimmy Nivrén Olsson

Från rockstjärnedröm till prisad manusförfattare

Säterkillen Jimmy Nivrén Olsson har slitit hårt för att slå sig i film- och seriebranschen.

Säterkillen hade rockstjärnedrömmar som förde honom till Örebro. För att försörja sig samtidigt som han satsade på musiken sökte han in på filmvetarprogrammet på universitetet – där en kurs i manusskrivande blev vändningen. Musiken lades på hyllan. Jimmy Nivrén Olsson har slitit hårt för att slå sig i film- och seriebranschen

Att det blev filmvetenskap på Örebro universitet är en slump. Efter att ha gått Rockgymnasiet i Örebro flyttade Jimmy tillbaka hem till Säter och jobbade extra på rättspsyk som så många andra i bygden. Som ett sätt att försörja sig flyttade han senare tillbaka till Örebro och började på filmvetarutbildningen.

– Jag sökte en utbildning som verkade kul och relativt enkel, mer än att det var något jag ville jobba med då. Då var det fortfarande musiken som gällde, berättar han.

Någon fullfjädrad filmvetare blev han aldrig.

– Jag tror jag klarat A-kursen och halva B-kursen ungefär. Jag tog en annan väg in i filmbranschen, konstaterar han.

Kulturpristagare

Vi träffas på ett kafé i Nora. Han och sambon, skådespelerskan Amanda Kilpeläinen Arvidsson, har nyligen flyttat in till centrala Nora och Jimmy har fått ta emot regionens kulturpris på 50 000 kronor.

– Jättekul. Det betyder otroligt mycket för hela mitt skrå att det går till en manusförfattare i år, vi jobbar ofta mycket i det fördolda, säger han.

Pengarna ska han lägga på en ny elgitarr.

– Det skulle vara jättekul att ta upp musiken igen – men bara som hobby, påpekar han.

Jägarna blir vägen in 

Manusförfattandet började med en kvällskurs på universitetet som Jimmy från början sökte för att få ihop tillräckligt många poäng för att få sitt CSN-stöd.

– Ganska snart upptäckte jag att det var något om jag var bra på och som jag skulle vilja jobba med. Jag lärde känna en producent, Björn Carlström, som bland annat skrivit Jägarna-filmerna och serien och blev lite av en lärjunge hos honom, berättar Jimmy.

Vägen in i manusförfattandet var hård – till en början fick han jobba utan lön och tvingades sälja sin älskade elgitarr för att få ihop pengar att leva av. Men så kom till slut ändå genombrottet – Jimmy kom med i manusförfattargruppen bakom tv-serien Jägarna och fick skriva två avsnitt, nummer tre och fyra 2018. Efter det blev det långfilm – UFO Sweden – som hade premiär förra julen och har sålts till fler än 80 länder.

Skräckfilm i vår

Till våren kommer skräckthrillern Ur mörkret som är en produktion som Jimmy tillsammans med kollegor inom det egna produktionsbolaget Eyra Media och Pentagram Film har fått fram egen finansiering till och budgeten är tight. Tolv miljoner har de fått ihop till en produktion som normalt sett skulle ligga på 20-30 miljoner.

– Vi är många som har investerat vår arbetstid i den här filmen och det har varit en absolut nödvändighet för att få den gjord. Det har varit en stor frihet att få styra hela produktionen utan allt för mycket inspel från samproducenter och distributörer, säger han.

Filmen håller på att säljas och några länder har redan tackat ja. Den handlar om en hundförare som ska leta efter en försvunnen kvinna i Bergslagsskogarna, när plötsligt ”saker” börjar hända ute i vildmarken. Den försvunna kvinnan spelas av Jimmys sambo.

Maria Lang-film och serie

Förutom skräckthrillern jobbar Jimmy och hans kollega Åke Lundström på Eyra Media även med att sälja in en nyfilmatisering av Maria Langs böcker. De har tidigare gjort en dokumentär om Maria Lang som nyligen sänts på SVT och nu är förhoppningen att göra en modern tappning av de klassiska deckarna från Nora, helst både som film och serie.

– Vi ser stor potential – jag hoppas verkligen att det blir av och att regionen förstår vad det skulle innebär med att produktionscentrum i Bergslagen, säger han.

Relaterade artiklar:

Envishet och pannben ger nya roller för Amanda (2023-03-19)