Lördagförmiddag spenderar Mona-Lisa Ledin, Gertie Sandin och Eva Söderling på hjälpsändningslagret i Odensbacken. Alla vill de ställa upp för andra. Foto: Sofie Isaksson
Bengt Karlsson vill hjälpa andra, han är bara sådan menar hustrun llona. Foto: Sofie Isaksson
Lossning i Riga. Roger Karlsson och Bengt Karlsson står på flaket i lastbilen. Övriga arbetar eller hjälper till på familjecentret Pakapieni. Foto: Privat
Ilona Karlsson tar hem kläder och tvättar och lagar. Foto: Sofie Isaksson
Mona-Lisa Ledin får kasta mycket som är trasigt och fläckigt. Foto: Sofie Isaksson
Bengt Karlsson, Kurt Andersson och Ilona packar lådor. Foto: Sofie Isaksson
Ilona och Bengt Karlsson. Foto: Sofie Isaksson

Eldsjälar samlar in till behövande

Målet är att samla in 400 matpaket och fylla lastbilen för avfärd till första advent. Bengt Karlsson och lastbilschauffören Roger Karlsson, som då gör sin 70:de resa, ned till Riga med matpaket som ska nå ukrainare och letter.

Bengt Karlsson 63, jobbar natt på Ahlsell i Hallsberg men på sin fritid organiserar han och hustrun Ilona hjälpresor med förnödenheter via Lettlandshjälpen Östernärke och har gjort så i närmare 30 år. Lastbilschauffören Roger Karlsson samt Kurt Andersson är involverade liksom många, många andra som hjälper till på olika sätt.

Lördagmorgon och sortering pågår

Denna lördag är några frivilliga på plats i ett utrymme som Kyrkornas Andrahandsbutik i Odensbacken sponsrar föreningens hyra med för hjälpsändningslagret. Här sorterar de kläder, barn 0-1 år, 2-5 år, 6-15 år, dam, herr, skor, övrigt – vilket kan vara lakan, dukar, inkontinensmaterial, barnblöjor, hygienartiklar som dambindor med mera.

– Hygienartiklar är efterfrågat, det är dyrt här och ännu dyrare där. Likaså är just inkontinensskydd och barnblöjor väldigt efterfrågat, berättar Bengt.

Mona-Lisa Ledin, Gertie Sandin och Eva Söderling packar kläder i olika lådor. Vad är det som driver dem att hjälpa till här.

– Jag tror det är svårt för många att förstå hur fattigt och eländigt många har det så nära oss, jag vill dra ett strå till stacken, säger Eva Söderling.

Mona-Lisa Ledin berättar att hon var med bland de första som åkte med dem på hjälpsändningarna på 90-talet då hon jobbade på sjukhuset. Hon och Bengt är även ungdomskamrater.

– Han är en sån eldsjäl! Jag vill bidra med det lilla jag kan. Det är intressant, roligt och en förmån att få vara med, säger hon.

Även Gertie Sandin förklarar att hon och Bengt gått i samma klass till nian, så mycket är hon här för hans skull.

– Men jag vill göra en insats – det är viktigt.

– Utan alla dem som hjälper till skulle vi inte klara det. Många bidrar både praktiskt och/ eller ekonomiskt, säger Bengt Karlsson med eftertryck.

Inför adventsresan är det prioritet med matpaket och toalettpapper. Målet är att köra ned med 400 matpaket där en tredjedel av lasten går till Lettland och resterande till Ukraina. Lettlandshjälpens största inkomstkälla är matpaketen berättar Bengt. Människor skänker en summa på 250 kronor som går till att köpa maten som de sedan packar och har gjort i cirka 15 år.

– Jag får köpa maten av Ica Odenhallen till ett bra pris. Sedan packar vi i banankartonger.

Insamlade pengar

Pengarna som samlas in går oavkortat till hjälp.

– Det är en hederssak, vi tar inga insamlade pengar till våra egna omkostnader, jag har alltid betalt mina resor och mat själv, säger Bengt.

De har en specialdeal med Stena Line där två chaufförer ingår, för en 65 kubikmeter full lastbil kostar färjebiljetten cirka 11 000 kronor. Chauffören Roger Karlsson, är egen entreprenör, ansluten till Närkefrakt.

– Han har aldrig tagit ett öre betalt för bränsle eller lastbil, säger Bengt.

Första resan för 32 år sedan

1991 var första gången Bengt Karlsson gjorde sin första hjälpresa. 1993 möts Bengt och Ilona i Riga och kärlek uppstår. Men vad driver dem?

– Jag vill bara hjälpa folk, säger Ilona.

– Det är som ett gift i kroppen, jag har alltid hjälpt folk, jag har en sån drivkraft i kroppen, säger Bengt och Ilona tillägger:

– Han är bara sån. Man ska hjälpa varandra.

Ilona tar hem kläder, tvättar och lagar. I varje matpaket ska ett ”trösthäfte” med Psaltaren och Johannes evangeliet följa med tryckt på ukrainska, en av Bengts idéer. ”Gud håller dig i sina trygga händer och vi hoppas på fred och frihet nästa år. Era vänner i Sverige.”

De har en kontakt i Lettland, Elmar Plavinc, koordinator av Lettiska regeringen då den Lettiska staten stöttar hjälpsändningar till civilbefolkningen i Ukraina förklarar Ilona. Han meddelar vad som behövs.

– Förra året hämtade vi 37 ukrainska flyktingar i Polen och hjälpte dem till säkerhet här i Östernärke. Idag är en familj kvar som vi har kontakt med och hjälper, de andra har åkt tillbaka till Ukraina, säger Bengt.

Relaterade artiklar:

Ljus och hopp för Ukraina (2024-02-24)