Årets pristagare av landsbygdspriser i Örebro kommun är Birgitta Åberg-Andersson, Jim Holmgren och Anna-Karin Lööv. Foto: Ann-Louise Larsson

Här är årets landsbygdsvinnare

Örebro kommuns landsbygdsdelegation har idag delat ut årets landsbygdspriser. Årets stora landsbygdspris går till en mycket överraskad Birgitta Åberg-Andersson från Vinön som engagerat sig både i öns utveckling och i frågor som rör Hjälmaren.

– Jag hade ingen aning att jag ens var nominerad. Det känns förstås jättekul, jag är både glad och stolt, säger Birgitta Åberg-Andersson efter prisutdelningen på Rådhuset tidigare idag.

Prissumman på 10 000 kronor kommer hon att lägga på en fest för alla styrelsemedlemmar i Hjälmarens vänner och Ekonomisk förening för vatten och avlopp på Vinön.

– Jag har ju naturligtvis inte gjort allt själv och delar den när utmärkelsen med alla som engagerar sig i föreningarna, säger hon.

Birgitta Åberg-Andersson beskrivs i motiveringen ”ha satt Vinön och Hjälmaren på kartan”.

Årets unga landsbygdspris tilldelades Jim Holmgren, Holmgrens regenerativa familjegård, som startades av familjen Holmgren för två år sedan, då familjen hittade en gård i Glanshammarsbygden som de förälskade sig och tog sitt pick och pack och flyttade från Stockholm till länet. Jim säljer bland annat varor från gården via Rekoringar och den egna gårdsbutiken. Han samarbetar även med folkhögskolor och har startat en grupp inom trädgårdsentreprenörskap och arbetar dessutom som trädgårdskonsult och trädfällare.

Årets hedersomnämnande får Anna-Karin Lööv på familjecentralen i Östernärke.

– Det är en ynnest att få driva familjecentralen i Östernärke, där jag har arbetat sedan 2006. Jag är ödmjukt tacksam för priset och få driva familjecentralen tillsammans med kollegor, säger hon.