Mikael Pulkkinen är ny kommunchef i Ljusnarsberg sedan januari. Foto: Ann-Louise Larsson

Han vill förändra bilden av Ljusnarsbergs kommun

Mikael Pulkkinen, är ny kommunchef i Ljusnarsberg sedan januari i år. Han lovar att ta tag i problemen med de förfallna husen i Ställdalen. Sedan ska även den negativa bilden av Ljusnarsberg som målas upp i media bort.

En liten kommun där ”alla känner alla” samt en platt organisation där medarbetarna känner varandra tilltalade Mikael Pulkkinen.

Ljusnarsberg får ofta oförtjänt dåligt rykte i media och hängs ut i negativa ord med samhällsproblem – en bild som Mikael vill förändra.

– Visst finns det problem, men det finns det i de flesta kommuner. Samtidigt finns det mycket positivt som jag hoppas kan komma fram lite bättre, säger han.

Förfallna hus

Husen i Ställdalen är ett exempel där Mikael lovar göra vad han kan för att komma tillrätta med problemen.

– Tyvärr är vi som kommun begränsade i vad vi får göra. Förfallna fastigheter kan påverka resten av samhället i form av lägre bostadspriser, ökad otrygghet och så vidare. Där får vi försöka trycka på för lagändringar, säger han.

Mikael Pulkkinen är i grunden industritekniker och har jobbat länge inom industrin innan han började på den kommunala banan. Han har gått ledarskapsutbildningar och känner sig hemma inom den kommunala världen. Att få arbeta med ett övergripande ansvar för hela kommunens verksamhet lockade, samtidigt som Ljusnarsbergs kommun erbjöd möjligheter som få andra kommuner gör.

– Jag fick möjlighet att gå bredvid förra kommunchefen innan hon gick i pension. Det är en unik möjlighet. Att dessutom få möjlighet att jobba med ett kommunalråd som suttit på posten i över 20 år, är få förunnat, menar Mikael.

Marknadsföra kommunen

Även om det just nu finns både ekonomiska och demografiska utmaningar i kommunen så är Hitachis stora satsning i grannkommunen Ludvika något som Mikael hoppas ska spilla över på Ljusnarsberg.

– 1 000 personer om året ska anställas i flera år framåt. Självklart ska vi vara med där och marknadsföra Ljusnarsberg på bästa sätt. Det finns mycket bra pendlingsmöjligheter till Hitachi med tåg. Fastighetspriserna här är lägre och läget är svårslaget, med Bergslagsleden runt knuten och samtidigt finns möjligheten att pendla både till Ludvika och Örebro för jobb, säger Mikael Pulkkinen.

Att bosätta sig i Ljusnarsberg var inte aktuelllt för Mikael Pulkkinen som bott hela sitt liv i Sävsjön i Hällefors kommun.

– Vi trivs väldigt bra i Sävsjön, det skulle vara svårt att flytta därifrån, säger han.