Foto: Anna Lena Ahlström
En av händelserna under förra årets deckarfestival var utdelning av "Den gyllene kofoten" för årets bästa svenska kriminalroman. I år får Anna Jansson det nyinstiftade priset Livstid på helgens festival. Foto: Ann-Louise Larsson / Anna Lena Ahlström

Länets deckardrottning får pris på helgens deckarfestival

Till helgen har det blivit dags för deckarfestival i Nora igen och i samband med detta delar Deckarsällskapet i Nora ut priset ”Livstid”, en hedersbetygelse till en person som har gjort och betytt mycket för branschen under lång tid. Årets pristagare är Anna Jansson.

Anna Jansson startade författarkarriären i 40-årsåldern och debuterade 1998 med kriminalromanen “Stum sitter guden”. Mer än 20 år senare har hon skrivit cirka 60 böcker – och har bland annat skrivit böckerna om Maria Wern, som har filmatiserats med Eva Röse i huvudrollen. 2020 vann hon Stora Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne 2020 för sin kriminalserie om Kristoffer Bark.

”För sin produktivitet under lång tid, allt med en hög kvalitet, är hon mycket värdig att bli den första författaren som får utmärkelsen “Livstid” av Deckarsällskapet i Nora och Nora Deckarfestival”, skriver juryn i sin motivering.

– Efter förra årets succé, där alla biljetter sålde slut på bara någon dag, bestämde vi oss för att skapa Deckarsällskapet i Nora – med uppgift att arrangera en årlig deckarfestival i Maria Langs gamla hemstad. Det finns väl inget bättre ställe att prata om historier om brott, säger Åke Lundström, filmproducent och ordförande i Deckarsällskapet i Nora.

Bland de medverkande i 2024 års upplaga av Nora Deckarfestival finns Lotta Olsson (DN) och Kristina Appelqvist. Dessutom får festivalen besök av brittiska Mat McHale, producent för BBC-serien Sister Boniface Mysteries, som kommer prata om Agatha Christie och den brittiska deckartraditionen. I vanlig ordning bjuds det även på mordvandring i Maria Langs fotspår och mycket mer.

Relaterade artiklar:

Maria Langs deckare blir film (2023-11-20)
Svensk deckarelit kom till Nora (2023-04-24)
Perfekta miljön för deckaren (2022-11-18)