Mycket tid har lagts på att renovera lokalen. Ida Rosén Branzell och Stina Evjan målar det sista innan invigningen. Foto: Ann-Louise Larsson
Konstnärerna Ida Rosén Branzell, Saxon Grant Friberg, Pauline Bergström och Stina Evjan har slagit sig ihop och öppnar nu ett galleri i Fellingsbro. Foto: Privat

Fellingsbro får sitt första galleri

Fyra konstnärer i bygden har slagit sig samman och öppnat ett galleri i Fellingsbro. Tanken är att skapa en kulturell mötesplats och sätta Fellingsbro på konstkartan. Första evenemanget blir Vinterspår första helgen i mars då det bjuds på live-teckning och öppet hus i keramikverkstaden.

Det har saknats en mötesplats för konst och kultur i Fellingsbro med omnejd men det blir det ändring på nu. Ida Rosén Branzell menar att det här är precis vad en liten landsort som Fellingsbro behöver.

– Samtidigt som vi vill bidra med mer liv i samhället vill vi också göra konsten och kulturen mer tillgänglig för fellingsbroarna, säger Ida Rosén Branzell som även menar att konst och kultur ska vara tillgänglig i alla delar av länet.

Fyra skrider till verket

Ida Rosén Branzell, Saxon Grant Friberg och Pauline Bergström har haft en lokal i närheten i ett par år, men det har inte varit en uttalad utställningslokal och den har använts mer sporadiskt. Ida och Saxon lärde känna varandra då de har barn på samma förskola. Pauline fick de kontakt med genom Ullergården. Strax innan jul anslöt fotografen och keramikern Stina Evjan till gruppen och de skred till verket med gallerisatsningen.

– Jag letade efter en lokal till min verksamhet och när jag fick kontakt med Ida så kände jag direkt att det här känns helt rätt, säger hon.

I ett par månader har de jobbat hårt med att renovera och iordningställa lokalen, som tidigare varit en frisersalong. Förra onsdagskvällen bjöd de in till invigning och öppet hus.

– Vi har precis bildat en förening, vilket gör att vi nu kommer kunna ansöka om utställningsstöd. Vi har förhoppningar om att få hit mer etablerade konstnärer och inte bara öppna upp för bygden utan även få konstintresserade från andra orter att åka hit, säger Ida Rosén Branzell.

Hon är yrkesverksam konstnär och illustratör, och arbetar med många olika tekniker och uttryck. Saxon Grant Friberg arbetar med blandade tekniker, i huvudsak måleri.

Förenklar öppettider

I och med att Stina Evjan har sin verksamhet i lokalen räknar gruppen med att när man har utställningar kunna ha generösa öppettider. Ida, Saxon och Pauline har en gemensam ateljé i huset intill och kommer även att kunna gå emellan en del.

– Vi ser verkligen fram emot att komma igång. Det ska bli jättespännande, jag tror verkligen att Fellingsbro är redo för en sådan här satsning. Annars får vi se till att de blir det nu, menar Stina.

En viktig del i att galleriet har kunnat bli verklighet är att fastighetsägare Palatinen är med och sponsrar genom en mycket förmånlig hyra för lokalen.

– Annars hade det inte gått. Så här i början får vi inte in några pengar på lokalen så vi är väldigt tacksamma för Palatinen, säger Ida.

Fram till nu har verksamheten gått under namnet Fellingsbro konstateljé, vilket även är namnet på den nybildade föreningen. Men galleriet ska få ett eget namn och besökarna fick möjlighet att komma med namnförslag under invigningen.

– Vi vill att det ska vara tydligt att det är ett galleri. Vi får se efter invigningen vad namnet blir, säger Stina.