Brudstenen har hamnat sidan om allfarvägen

Textstorlek:

I Stadsskogen norr om Lindesberg kan man fortfarande se spår efter den gamla landsvägen. Den är nu en gångväg i friluftsområdet, och här finns både ”jättekast” och ”Brudstenen”.

Man åker in Jätteåkersvägen och till höger syns gångstigen där man ska gå in för att se Brudstenen. Den ligger några hundra meter in på den gamla landsvägen.

När vykortet gjordes kring 1920 gick fortfarande hästekipagen förbi här och någon hade markerat upp stenen och ristat in texten ”Brudstenen”. Detta efter en tragisk händelse som utspelades här för länge sedan.

En ung bondflicka hade tvingats att gifta sig med en äldre man detta trots att hon redan hade en fästman, som visserligen var ung men fattig. Efter vigseln skulle brudparet flytta från trakten till brudgummens hem.

Den unge pojken hade då sorgsen ställt sig bakom stenen för att se sin käresta en sista gång. När ekipaget med de nygifta närmade sig började hästarna helt plötsligt att skena. Vagnen körde mot stenen, bruden for ut och slog i huvudet så illa att hon dog.

Kanske blev hästarna på något sätt skrämda av pojken som stod gömd bakom.

Efter den händelsen blev platsen som förtrollad. Vid ett tillfälle hade en stor och stark piga i en by norr om staden blivit tillsagd att mycket tidigt en fredagsmorgon köra spannmål till kvarnen i Dalkarshyttan för malning.

När ekipaget så småningom närmade sig Stadsskogen dök Brudstenen plötsligt upp vid vägkanten. Utan förvarning skar vagnshjulen ner på ena sidan av vägen så att pigan och alla säckarna for av vagnen. Eftersom hon inte blev skadad försökte hon genast att få hästarna att dra upp vagnen på vägen igen, men de stod som fastgjutna.

Efter den händelsen var flickan aldrig ute en fredagsmorgon när det var fullmåne, och framför allt inte vid Brudstenen. Där kunde det nämligen hända att man träffade på ett ekipage med en häst och kusk utan huvud.

Källa: Bergslag och bruksbygd