Kumlas torg har blivit grönare

Textstorlek:

Ja, då är vinjetten ”Förr och nu – länet runt” tillbaka igen efter semestern. Denna gång reser vi inte så långt tillbaka i tiden, bara ett halvt sekel. Då såg torget i Kumla ut på detta sätt.

Vid vissa tillfällen skulle man också kunna kalla vinjetten för ”Finn fem fel”, då man omedelbart ser flera olikheter i bilderna. Här kan man snabbt räkna upp fem saker:

1) Sedan början av millenniet finns en klockstapel på torget. 2) Till höger om denna finns ett konstverk. 3) Därefter en ståtlig fontän, som saknades på 60-talsbilden. 4) En glasskiosk har varit välbehövlig i sommar. 5) Däremot finns det ingen längre som efterfrågar en telefonkiosk, som man hade behov av för inte alls så värst länge sedan.

Gemensamt för de bägge bilderna är att de innehåller både blommor, träd och flaggor. Dessutom bilar, även om det fanns fler parkeringsplatser förr.

Jag nämnde telefonkiosk, och visst blir man väl lite nostalgisk vid åsynen av denna blåa företeelse. Många minns dem som blåa, även om de mot slutet av eran blev både vita och röda på en del håll.

Att lyfta på golvplattan kunde vara ett sätt att dryga ut veckopengen för många barn och ungdomar. Alltid fanns det en eller flera tioöringar där, som någon hade tappat vid myntinkastningen.

Ibland hade kanske någon rikssamtalare till och med förspillt en enkrona, och då var det jackpott för upphittaren.

Också i returmyntkastet kunde det finns kvarglömda pengar. Sådant här är säkert rena stenålderssagorna om man berättar för dagens barn.

Kumla firade 75 år som stad förra året, och 1942 tillkom också Stadshuset som syns längst bort på bilderna. Till höger fanns även något som heter Stadshuskällaren, en restaurang som för länge sedan flyttat.

Det gula huset till höger om Stadshuset var Frälsningsarméns högkvarter. Nu var det länge sedan som huset revs. Fastigheten intill byggdes 1946.