Armbrytning årets nyhet på Sannerudsmarken

Madde Larsson, Kristina Mjörndal och Helge Jakobsson är tre av dem som håller i trådarna kring Sanneruds­marken. Foto: Björn Palmqvist
Textstorlek:

Staben för Sannerudsmarken laddar upp inför den 22:a marknaden. Som vanligt med mängder av knallar och därtill kringaktiviteter som tornerspel och i år även en nyhet, armbrytning.

Att hålla igång en marknadstradition under 22 år kräver sin man och kvinna och det har inte blivit lättare under åren att rekrytera ideellt arbetande funktionärer.

– Det går åt ett 30-tal enbart på parkeringarna och som tur är så tar Laxå IF hand om den norra. Förutom parkeringarna krävs ytterligare ett 10-tal till andra funktioner, berättar Madde Larsson från Tiveds Utvecklingsgrupp som är arrangör av marknaden.

Till sin hjälp för genomförandet samarbetar de med lokala företagare och föreningsrörelser, men man ser gärna att fler privatpersoner anmäler intresse att hjälpa till.

Lördagen den 25 augusti är det dags igen:

– Alltid sista lördagen i augusti, påpekar Helge Jakobsson, idéspruta och lokal ambassadör kring mycket som händer runt Sannerud.

– Nu är marknaden fulltecknad och som vanligt kommer det att finnas 120 försäljare på plats med sina varor i byn, berättar Kristina Mjörndal som håller i bokningar och utplacering av knallarna.

– Det är mycket jobb med bokningarna. Det är inte svårt att få alla platser uthyrda, det finns ett intresse att komma hit.

Förutom den traditionella knalleförsäljningen finns även en rad av andra inslag under dagen.

Bland annat höns, kycklingar, kaniner, ponnyridning, hästskjuts, borstbinderi och lotterier.

Dessutom en lång rad av olika serveringar med varierat mat- och fikautbud.

Återkommande är även att det hålls en musikandakt i kyrkan klockan 15.

Tornerspelet med Roger Hellner och hans riddare är ett omtyckt programinslag som besökarna gärna vill ta del av.

Vid två tillfällen under dagen, klockan 11 och 13, drabbar de samman i en kamp på Helges gärde.

I anslutning till den platsen kommer även årets nyhet, armbrytning, att presenteras.

Hur i allsin dar har Tived blivit aktuellt för den lite udda grenen armbrytning kan man ju fråga sig. Jo, givetvis genom Helge Jakobsson.

– Jag var på en bergsprängarkonferens i Stockholm och där höll Heidi Andersson från byn Ensamheten i Storuman, som är mångfaldig världsmästare i armbrytning, ett föredrag och visade upp ett internationellt armbrytarbord, berättar han.

– Jag språkade lite med hennes pappa och då kom jag på att ett sådant bord ska vi ha i Tived, så jag köpte ett.

Bordet har blivit populärt där det står i idrottsföreningens byggnad i Åboholm, och många testar och tränar där.

Till marknadsdagen har han bjudit in Timmy Lundgren från Motala som blev världsmästare förra året i Budapest.

Timmy har även med sig ett gäng armbrytarkompisar och tanken är att marknadsbesökarna ska få tillfälle att möta ”eliten” i denna ädla sport.

Säkerheten under dagen är även den säkrad genom Civilförsvaret Örebro/Värmlands akutgrupp som finns på plats för att hjälpa till om olycka eller sjukdom skulle inträffa.