Vill stoppa matsvinnet

Vi möter Centerns förstanamn i Örebro, Per-Åke Sörman, på den plats han helst föredrar - landsbygden. "Här finns en stor del av lösningen på klimatutmaningarna". Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

– Vi måste stoppa matsvinnet.
Det säger Centerns kommunalråd, och förstanamn på Örebrolistan, inför valet, Per-Åke Sörman.

Sommarens torka har svängt om till lite mer grönt när vi träffar Per-Åke Sörman ute på landsbygden. Och var annars? Landsbygdens framtid är en fråga som i högsta grad är förknippad med kommunalrådet.

– Landsbygden är en stor del av lösningen på klimatutmaningarna. Därför måste den få starka framtida förutsättningar. Både för att leva och moderniseras.

Per-Åke Sörman bor norr om Ervalla, men vi träffar honom i kanten av Stortorp. Han har hektiska dagar nu, inför valet.

– Men jag älskar det här. Det är debatter, det är liv, det är match. Men för mig är det viktigt att visa på en politik som kan förändra till det bättre för många människor. Politik är att ha realistiska visioner om ett ännu bättre samhälle.

Och i det läget går han och medarbetarna Seydou Bahngoura och Linda Larsson ut med ett valbudskap inför 9 september.

– Vi vill ta stora steg mot en hållbar kommun. Det gör vi genom att ställa krav på livscykelanalyser och ha höga och uppföljningsbara miljö- och hållbarhetskrav i all relevant kommunal upphandling.

Sörman och Centern menar att det finns otroligt mycket att göra för att skapa en hållbar kommun.

– En åtgärd är att minska matsvinnet.

– Nästan 20 kilo ätbar mat, per person, slängs i soporna årligen. Verkligen inte bra.

– 26 kilo mat och dryck hälls dessutom bort i slasken under samma tid. Det här är siffror vi hämtat från Livsmedelsverket.

– Så kan det inte fortsätta.

Enligt Centerns förslag finns det fortfarande stora möjligheter att minska klimatbelastningen från avfall och matsvinn. Det kan ske genom att mer samlas in av örebroarnas matavfall för att skapa biogas och underlätta avfallssorteringen.

– Vi ska satsa på teknikutveckling och att utveckla lokalsamhället. Vi måste bland annat ställa högre krav på närproducerade varor när kommunen upphandlar mat.

– Vi vill se en miljöpolitik som fokuserar på resultat för miljön, snarare än symbolik.

– Vi vill helt enkelt ställa om samhället till en mer lokal och grön ekonomisk tillväxt. Därför vill vi göra det enkelt och lönsamt att vara miljövän. Det gäller både privatpersoner och företagare.

Att fasa ut hygien- och rengöringsartiklar som innehåller mikroplaster i kommunens verksamheter, är också en del i Centerns miljöförslag för Örebro kommun.

Per-Åke Sörman tuggar på ett grässtrå, och betonar igen:

– Landsbygden. Där hittar vi framtiden. Lösningen på mänsklighetens stora utmaning – klimatet.