Pumpa till soppa och skål

Pumpor, både som dekoration och mat. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

​Hösten är pumpornas tid. Det är nu de är som allra populärast. Många har tagit till sig seden i den angloamerikanska halloweenhögtiden, att dekorera med och äta pumpor till allhelgonahelgen. Pumporna kan användas till mycket, dekoration och en god soppa som exempel.

 

Nu finns det hur mycket pumpa som helst i matvaruaffärer och inom torghandeln. Allhelgonahelgen förknippas lite speciellt med pumpa både vad gäller prydnad och mat.

Många skär ut mönster i pumpan och använder den som ljuslykta. Andra använder den i matlagning. En god soppa värmer i höstrusket, eller varför inte en pumpakaka, ett gott hembakat matbröd eller någonting annat gott. Rostade pumpakärnor är bra godis.

Pumpan är en gurkväxt som kom till Europa på 1500-talet, men har sitt ursprung i Amerika där den odlats i 10 000 år i området mellan nuvarande Guatemala och Mexiko i Centralamerika. Frukten var en stor favorit bland indianerna.

Fruktköttet är gott och nyttigt, men inte bara pumpans kött användes. Nej frukten torkades och användes som musikinstrument samt som kärl och askar. Traditionen att gröpa ur köttet och använda pumpskalet som ljuslykta blev snabbt populärt. På Irland gröptes kålrötter ur för att fungera som lyktor.

Varför inte koka en god pumpasoppa och bjuda på nu i allhelgonatid. Trevligt är att gröpa ur köttet och använda det i soppan. Pumpaskalet blir en trevlig skål att servera soppan ur.