Protester mot sommarstängt BB i Karlskoga

Textstorlek:

För fjärde året i rad håller BB på Karlskoga Lasarett stängt. Stängningen väcker protester, då kvinnor från hela regionen väljer att föda där. Personalen kämpar för att få hålla öppet.– Det är sorgligt att vårt fina BB nedrustas på detta sätt, säger Britt Larsson, barnmorska.

Frågan skär igenom alla partier. Om man lokalt i Karlskoga är emot stängningen så får samma partier som styr i regionen (S, C och L) ändå försvara beslutet. Eller som de säger, följa regiondirektörens beslut. För det här beslutet tas på delegation av tjänsteman, vilket också upprör många.

– Ett beslut som engagerar så många ska inte tas av en tjänsteman, anser Britt Larsson, som har jobbat 26 år på Kvinnokliniken på Karlskoga lasarett som barnmorska.

Britt har engagerat sig i sommarstängningen av BB och hon är ett välkänt ansikte i Karlskoga, dels för sin kamp för att få ha BB öppet och dels för att hon spelar revy med populära revygänget Görsköj varje år.

– Det blir ett alltför lätt sätt för politikerna att skylla på någon annan när man lägger detta beslut på tjänstemän. Det är deras ansvar att ha fullgod vård på länets alla tre lasarett, säger hon.

Under alla fyra år har personalen på Kvinnokliniken kämpat för att BB ska hålla öppet året runt.

– Vi ligger bland de högsta i landet när det gäller nöjda föräldrar. De senaste tre somrarna har föräldrar fått åka till ett i många fall överfullt Örebro. I somras var BB i Örebro så fullt att föräldrarna fick hänvisas till Karlstad, Norrköping och Västerås. Ändå sa länsklinikledningen att man har ”goda erfarenheter” av samarbetet, som de kallar det. Vi kallar det inte för samarbete. Våra åsikter och lösningar har inte uppmärksammats och vi är tvingade att åka till Örebro och jobba mot vår vilja. Vi blir tvungna att täcka upp för semestrarna i Örebro. Här i Karlskoga har vi alltid löst vårat eget semesterschema.

Britt har varit med och byggt upp Karlskogas goda rykte under många år. I Karlskoga finns det stora möjligheter att arbeta efter Barnmorskeförbundets devis ”en födande, en barnmorska”, samtidigt som det finns möjligheter för hela den nya familjen att stanna kvar i stort sett så länge man behöver. Det är visat i studier att det främjar anknytning, amning och minskar risken för förlossningsdepression.

I en nationell förlossningsenkät blev Karlskoga rankad bland de tre bästa i landet. Nu är det bara Karlskoga som finns kvar, de andra två klinikerna som var i toppen har lagts ner.

Nu har Britt bara något år kvar i yrket innan det är dags för pension.

– Det är sorgligt att vårt fina BB nedrustas på detta sätt. Tyvärr är det inte bara BB. Man har satsat på att utveckla Karlskoga lasarett inom t.ex venöst centrum och att operera axlar och ledband. Men på grund av omorganiseringen inom regionen ska alla stora trauman, olyckor, till USÖ. Länsklinikorganisationen och specialiseringen utarmar de mindre sjukhusen. Regionen har även beslutat om att de tre sjukhusen i regionen ska ha olika specialiseringar, således utarmas sjukhusen även på sin allmäninriktning.

– Det pratas också mycket här i Karlskoga om tystnadskulturen. Den har dykt upp i samband med omorganisationen. Vi har aldrig upplevt att det är problematiskt att kritisera ledningen förrän nu. Men jag vet själv på vilka sätt de försöker tysta kritiska röster. Många tröttnar helt enkelt och säger upp sig. Sedan länsklinikerna införlivades och BB sommarstängdes första året har ett flertal personal lämnat sjukhuset, vilket förstås skapar ännu mer personalbrist. En ond cirkel, säger Britt.

Tobias Jatko och Josefin Lindkvist har just fått sonen Ivar, de är bosatta i Bjurtjärn.

– Allt gick inte som beräknat och vi fick genomgå ett akut kejsarsnitt, säger Josefin och fortsätter: – Vi har fått mycket information och blivit bra omhändertagna. Det hade varit jobbigt att vara tvungen att åka till Örebro. Vi är supernöjda med Karlskoga BB.

Personalen har framfört ett alternativ till stängning som skulle innebära att använda Kvinnokliniken till dagvård för dagsjukvårdspatienter samt att kunna erbjuda eftervård för familjer som behöver mer än den tid de kan få på BB på USÖ i sommar då det troligen kommer att vara hög beläggning. Men de har inte fått någon respons på det.

Återigen fick de läsa om sommarens stängning i tidningen.

– Det känns inte direkt som om de bryr sig så mycket. Jag vet att det finns många liknande kritiska röster i Lindesberg. Där handlar det ju inte om BB, men det är lika många eller fler som tröttnat och slutat, främst på grund av omorganisation och att de inte blir lyssnade på. Istället anställer man hyrläkare som kostar dubbelt så mycket. Att vara lojal mot sin arbetsgivare känns ärligt talat inte särskilt motiverat, säger Britt.