Sökandet efter det perfekta

Textstorlek:

När jag skriver det här har transferfönstret i svensk fotboll precis stängts. Det är inte längre tillåtet att köpa nya spelare och förstärka truppen av spelare i klubbarna för att göra laget mer konkurrenskraftigt under pågående säsong. Men föreningarna kan fortfarande låna spelare av varandra för att spetsa lagets kompetens och konkurrenskraft. De rika lagen gör bättre köp än de lagen med mindre kassakista. Så skillnaderna består, fast bara på nya nivåer. Sökandet kvarstår efter det perfekta laget.

När jag som en relativt stor fotbollsnörd tittar på en landslagsbild från 1970 kan jag namnen på alla spelare. Tittar jag på lagbilden från 1994 på det svenska bronslaget i fotboll i USA kan jag namnen på alla. Tittar jag på en lagbild av det svenska fotbollslaget från 2017 kan jag kanske namnet på hälften av spelarna och på bilden från nästa match har hälften av spelarna bytts ut till förmån för andra. Men jag känner inte fler spelare till namnet i alla fall. Det finns en kraftig omsättning på spelare i sökandet på det perfekta laget.

När två personer gör upp om att träffas på stan för en fika sker en intensiv ”mess-trafik” för att det tillstött nya förutsättningar, saker och ting har förändrats innan mötet. Någon har blivit försenad därför att tvättstugan tog längre tid än man beräknat, den andra personen har stött på en annan vän och står och pratar med den vännen om något som är viktigare än att passa den ursprungligen uppgjorda tiden med vän nummer ett. Sökandet efter att använda tiden perfekt och optimalt pågår in i sista sekund innan den ursprungliga träffen kan genomföras.

När vi tittar på teve är det kanske just inte teve i traditionell mening vi tittar på längre. Det är ett brett begrepp för alla kollar inte på de i förväg köpta kanalerna, om man nu ens har några kanaler inkopplade till sin teveapparat. Många teveägare har bara playtjänster kopplade till olika sorters av abonnemang på sin teve. Det är en djungel av streamingtjänster som vi använder oss av och även en gamling som jag tappar intresset om det är dåligt på teve. För dåligt är det ibland, trots att jag säkert har fyrtio kanaler. Men tro det eller ej, det kan vara bra på teve trots att man inte kan läsa ut det av programinformationen. Fast då kan man se det i efterhand när man själv vill på någon play eller streamingtjänst som växer fram som svampar i medielandskapet. Det gäller att utnyttja tiden perfekt.

Varför kan vi inte nöja oss med det vi en gång gjort upp och bestämt? Är det okej att förutsättningar förändras under pågående tävling eller abonnemang? Är det bra för oss människor. Måste vi inte ha det lite tråkigt ibland? Tålamodet hos oss människor verkar bli allt mindre och vi söker hela tiden det perfekta. Livet snurrar fortare och vi har en vilja att våra liv skall vara perfekta hela tiden. Detta för att vi sedan ska kunna förmedla det perfekta livet till våra vänner på sociala media.

Ingen vill längre slösa bort livet och värdefull tid på dåliga teveprogram, dålig fotboll eller att vänta på vänner som inte kan passa tider.