Hon cyklar mot barncancer

Anna Krantz hårdtränar för att få mil i benen inför Pariscyklingen. Åttonde juli bär det av. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Snart grenslar Anna Krantz sin cykel för att trampa mot Paris. Hon gör det, för att tillsammans med många andra, cykla till förmån för barn med cancer.

Det är en bit till Paris. Särskilt om man ska cykla dit. Och det ska Anna Krantz i Team Rynkeby.

Den åttonde juli trampar hon igång resan från Kiel. Den sextonde juli är det tänkt att hon och många hundra andra cyklister ska trampa in i världens mest romantiska stad, Paris.

– Det ska bli verkligt roligt. Vi gör ju det här för att lyfta kunskapen om barn som drabbats av cancer, och samla in pengar till sjukdomsbekämpningen.

Laget hon ingår i är en blandning av värmlänningar och örebrolänningar. Totalt är det fyrtio personer i laget, varav trettio trampar och resterande tio står för markservicen.

– Det känns väldigt utmanande. Vi förväntas ha runt 100 mil i benen, innan vi drar igång racet. Jag håller som bäst på och bygger upp de milen i benen.

När samma resa gjordes förra året så samlades 60 miljoner kronor in via cyklisterna från Norden. Tanken är förstås att det ska bli ännu mer i år.

Team Rynkeby är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år cyklar till Frankrikes huvudstad för att samla in pengar till barn med cancer.

Det började 2002 då elva motionscyklister beslutade sig för att hoja till Paris för att se avslutningen av cykeltävlingen Tour de France.

Deltagarna var så bra på att samla in sponsorer att det fanns pengar över när de kom hem igen. De pengarna skänktes till barncanceravdelningen på ett sjukhus i Odense.

Därmed var stenen i rullning, en tradition var född. Och projektet växte.

Totalt har nu 130 miljoner kronor samlats in den här vägen, i kampen mot barncancer. Pengarna kommer i huvudsak alltså från sponsorer. Men även, som i Anna Krantz fall, med en sparbössa i handen i samband med ett kulturevenemang i Västernärke.

Insamlingen är alltså till största delen gjord innan cyklandet börjar.

– Alla vi som cyklar står själva för våra utgifter. Så pengarna som kommer in går oavkortat till Barncancerfonden.

– Det känns stimulerande att få vara med. Vi kommer att synas, vi många som cyklar in på Paris boulevarder mitt i juli.

Vad gäller barncancer i Norden så drabbas ett av 450 barn av cancer innan det fyller 15. Vart femte cancerdrabbat barn överlever inte.

Det är den dödligaste sjukdomen bland barn i åldern ett till femton. Hälften av barnen som överlever gör det med olika följdverkningar. Forskningen kan, med hjälp av insamlade medel, ändra på detta. Pariscyklingen bidrar.