Emilia utklassade gubbarna

Emilia Bengtsdottir överlägsen vinnare i SM i tegplöjning
Textstorlek:

I helgen som gick avgjordes SM i plöjning i Skyllberg utanför Askersund i Närke.
– Bra jordmån, utmärka tävlingar och ett arrangemang i klass för sig, sammanfattar Christer Rosenberg, ordförande för JUF:s riksplöjkommitté.
Två av klasserna var kvalicerande till VM i plöjning nästa år. Mest omtalad blev Emilia Bengtsdottir, 22 från Kronbergs län, som utklassade allt motstånd i tegplöjningsklassen.

Tegplöjningen är lite av plöjningens formel 1 och den klass som lockar flest deltagare av de moderna klasserna. Men man plöjer även växelplog i VM.

– Emilias vallplöjning på lördagen tillhör det bästa jag någonsin sett. Även om det gick mycket bra i söndagens stubbplöjning visade hon åtminstone att hon var mänsklig då, med några få fel, myser Christer Rosenberg, som var tävlingens huvuddomare.

Emilia Bengtsdottir från Lammhult har onekligen gott påbrå när det gäller tegplöjning. Pappa, som också är med som mekaniker heter Bengt Andersson och är van tävlingsplöjare. Han kom bland annat trea i VM i Skänninge 2011.

– Jag har plöjt i tre år. Till vardags kör jag skogsmaskin. Så jag kan inte precis säga att jag tränar i mitt arbete.

– Det är klart att pappa och tillgången till hans traktor och plog varit en jättefördel.

I och med att hon redan innan vunnit två junior-SM direktkvalificerade hon sig till seniorklassen. Hon tävlade alltså även i juniorklassen denna gång.

Emilia menar att hon hade lite tur.

– Var man plöjer på åkern, det som kallas en teg, lottas ju ut bland deltagarna. Det kan se lite olika ut med jordmånen. Jag hade tur och fick en mycket bra teg i valllplöjningen, sa hon.

Christer Rosengren menar dock att Emilia är lite blygsam där.

– Ja, visst handlar det om tur, men här var det mycket liten skillnad mellan tegarna och man måste i vilket fall som helst plöja rakt.

Emilia skrapade ihop 683 poäng.

Tvåan Per Wester från Jemjö, Blekinge, kom på andra plats, 624 poäng.

På tredje plats kom Nils Göransson, Bjärred Skåne, 606 poäng.

Nils är den verkliga veteranen. Han har plöjt mer än 50 SM och åtta VM. Som bäst placerade han sig trea i VM.

I växeplogsklassen kan man inte tala om dramatik. Endast tre ekipage, två i juniorklassen och ett i seniorklassen deltog. Rolf Eliasson som vunnit många SM och varit med i flera VM var alltså ohotad titelförsvarare. Han vann SM i fjol också. I Skyllberg blev det 687 poäng.

Hemmasonen Morgan Haglund, Skyllberg, som kvalificerat sig i växelplog, kom på andra plats bland juniorerna.

Värda att nämnas var också bröderna Anders och Thorbjörn Lundbom. Som arrendatorer på Skyllbergs gård, där tävlingen hölls, kan de delta i SM utan att kvalificera sig, något de båda valde att göra. De har båda tävlat i tegplöjning, Anders för 34 år sedan.

– Klart att man inte kan mäta sig med eliten, men det var ändå jätteroligt att vara med igen, sa han.

Det tävlades också i hästplöjning och veteranplöjning.

I hästplöjning tävlade 13 ekipage. Man plöjde två tegar i stubb, en på lördagen och en på söndagen. Båda tävlingsdagarna präglades av viss dramatik. Efter att en yngre häst backat upp i plogen av misstag på lördagen skenade ett par hästar. Plöjaren lyckades dock, genom att hänga kvar i tömmarna och släpa med, förhindra större konsekvenser.

På söndagen hände det igen. Den gången med en rejält chockad plöjare, en skadad tumme och hästar som skenade  på vändtegen, med plöjaren släpande bakom.

Det blev mycket jämt i toppen. Vann gjorde Linus Elmelid, Svenjunga. Fjolårets SM-mästare, Johan Eriksson, Bettna, fick se sig slagen men tog ett hedrande silver. Trea kom veteranen Roland Wirenborg, Kungsör.

Det finns inget VM för hästplöjare. Men väl en nordiskt mästerskap.

De verkligt stora klasserna, med mer än 30 anmälda ekipage, är veteranplöjarna. De är indelade i två klasser. Bogserade plogar eller hydraulburna.

Reglerna är i stort sett samma som för tegplöjarna med moderna traktorer. Traktorn får dock vara som yngst 60 år.

Bredden var stor. Allt från en tidig, 30-tals Mc-Cormick till BM 230-Viktor och Fordson New Major. Flera BM-20 med tändkulemotor och några stora, Amerikanska Farmall deltog.

I bogserat-klassen vann Mats Björkström, Katrineholm, med just en BM-20 och en Överum-plog. Mats har kört åtta SM tidigare. Tvåa Johan Gustavsson, Boxholm. Trea Sture Thörner, Säffle.

Bland de burna plöjarna försvarade Gösta Carlsson, Träslövs läge sin SM titel. Tvåa Gert-Inge Magnusson, Henån. Trea Pier Cederborg, Eksjö.