55 miljoner nya klossar – i år

Lego är en mångmiljardindustri. Enbart i år beräknas 55 miljarder nya Legoklossar tillverkas. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Leker era barn med Lego? De är i så fall inte ensamma. Varje person på jorden har i snitt 86 legobitar och i år tillverkas 55 miljarder bitar! Lagda på rad når de månen, och ändå blir det 15 miljarder klossar över.

Legoland, dit många barnfamiljer åker i sommar, gjorde förra året en rekordvinst på 134 miljoner danska kronor. Det kan jämföras med mycket kända Tivoli i Köpenhamn, som ”bara” gjorde en vinst på 56 miljoner.
Som sagt, miljoner och åter miljoner barn har lekt med de olikfärgade plastbitarna under årens lopp. Varje sekund säljs det sju Legoset i världen.
Eller vad säger ni om den här siffran. Världens barn ägnar tillsammans 5 miljarder timmar om året till att leka med Lego.
Och med tanke på att det under årens lopp producerats 4730 olika byggsatser, så finns det ju en del att välja på, om man vill leka med klossar.
Det finns också en uträkning som visar att bitarna kostar ungefär 500 kronor kilot i butik.
För er som vill veta så började det 1932 med att snickaren Ole Kirk Christiansen började tillverka träleksaker i danska Billund (där Legoland ligger idag).
Två år senare fick företaget sitt namn från orden ”leg godt”. Med andra ord: lek bra.
1947 börjar tillverkningen av klossar i plast. 1960 slutar Lego tillverka träleksaker och går över helt till plast. 1964 kommer de första byggsatserna, med tips på hur och vad man kan bygga.
I nuläget är Lego världens största leksaksföretag. Amerikanska Mattel (med Barbie som huvudnummer) har man gått förbi i storlek.
Vinsten för The Logo Group var förra året hisnande dryga 15 miljarder.
Och som en händelse (det upptäcktes först efter O. K. Christiansens död) betyder lego på latin ”Jag sätter samman”.
Och om bara en handfull så år kommer det att finnas fler små Legofigurer än riktiga människor på jorden. Tänkvärt.