Var fjärde villig äta mindre kött

Fler är villiga att dra ner på sin köttkonsumtion. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Endast fyra procent av oss är helt ovilliga till att göra några livsomställningar för miljöns skull.
Däremot kan var fjärde svensk tänka sig äta mindre kött.

Som vi skrivit tidigare så undersöks det mesta numera. Och nu finns det en Sifoundersökning om vad vi är villiga att göra för miljön.

Huvudbudskapet är: 96 procent av oss är villiga att förbättra vårt beteende för att minska klimatpåverkan.

Det visar sig också att vi är benägna att betala mer, eller acceptera olägenheter i vardagen för att leva mer klimatvänligt. Exempel på det är att sortera hushållsavfall, minska plastanvändningen, äta mindre kött…

Det finns även ett ökat intresse för att äta mer lokalproducrad mat, av flera skäl. Dels minskar man varutransporterna, dels gynnar man den lokala landsbygden.

Så här ser topplistan ut vad vi kan tänka oss göra för att minska klimatpåverkan.

1. Sopsortera. Det vill 51 procent av de tillfrågade göra.

2. Minska användandet av plast. 48 procent.

3. Äta lokalproducerade varor. 41 procent.

4. Äta mindre kött. 26 procent.

5. Avstå från inrikes flyg. 23 procent.

6. Cykel och buss istället för bil. 20 procent.

7. Plocka upp skräp i naturen. 14 procent.

8. Byta till elbil. 12 procent.

9. Shoppa mindre. 12 procent.

10. Avstå från att flyga utomlands. 10 procent.

Att minska köttkonsumtionen är något som boende i storstäder är mer villiga att göra än de som bor på andra ställen. Men kvinnor är mer benägna. 33 procent där, mot 20 för männen.

Noterbart är att önskan att äta lokalproducerade varor kommit så högt som på tredje plats. Ett klart landsbygdsgynnande tänk.

Fotnot: Undersökningen har gjorts tillsammans med Ticket.