Moppebyn Pålsboda

Textstorlek:

I lördags höll mopedklubben Springstart sitt årliga mopedrally i Pålsboda med omnejd. Sedan föreningen drog igång för 11 år sedan har intresset för gamla mopeder exploderat i den lilla orten.

Ljudet och lukten när 270 äldre mopeder, med varierande grad av trimning, varvas upp samtidigt är en mäktig och rätt märklig upplevelse. Blåröken lägger sig som en dimma bland tallarna i Pålsbodas gamla Folkpark och ligger kvar en god stund sedan den sista mopeden smattrat iväg.

Under de elva år som klubben Springstart ordnat mopedrally har arrangemanget utvecklats till en veritabel folkfest. Det hela kombineras med en loppmarknad och korvförsäljning innan starten. Totalt mer än 500 besökare i år

– I år startade 260 mopedekipage. Det har varierat mellan 250 och 299 de senaste åren, berättar Thomas Birgersson, eldsjäl och ordförande i klubben.

Mopedisterna åkte precis som tidigare år en ungefär 5,5 mil lång slinga runt om i Östernärke. Längs vägen fanns olika tävlingsstationer, frågor och liknande, där deltagarna samlade poäng.

– Det är det som utgör själva tävlingen, även om man givetvis inte kan bortse från att det körs ikapp också, ler Thomas Birgersson.

Mopedresan gick bland annat till Baggerud i Sköllersta, där Grålleklubben visade upp Fergusontraktorer. Där fanns också en glassbil. Sedan gick resan ända bort till Asker innan det var dags att köra tillbaka till Pålsboda och folkparken för lite mat.

– Klockan två kom störtregnet. Det börjar nästan bli tradition. Fem år i rad har vi fått regn vid tvåtiden som kyler av mopedister och mopeder ordentligt.

Tävlingsarrangemangen ute längs slingan stod som vanligt Pålsbodas Innebandyknattar för.

– De gör en stor insats, hjälper till med det mesta, bakar bullar och kokar kaffe. Men så får de också en del pengar, drygt 8 000 per år skänker föreningen till Innebandylaget.

– Det är rallyt som är vårt viktigaste arrangemang. Men vi ordnar också en årlig bussresa, där vi besöker något fordonsmuseum. Vi åker då då ståndsmässigt i en gammal buss från 1950-talet. Vi brukar vara ett trettiotal på dessa resor.

Kärnan i föreningen träffas spontant, flera gånger i veckan med sina mopeder på Pålsbodas konditori under sommaren.

– Vi har också en lite mer organiserad träff, ett slags avslutning i september, då håller vi till i Pålsboda Folkets hus.

Föreningen har mer än 150 medlemmar, vilket får anses vara bra i en ort av Pålsbodas storlek.

– Det är bra, men långt ifrån alla medlemmar är från orten. Vårt mål är lika mycket att kanalisera moped­intresset i hela grannskapet som ordna trevliga träffar som är lika mycket sociala arrangemang, avslutar Birgersson.