Nyord

Textstorlek:

Runt jul varje år dyker alltid nyordslistan från svenska akademin upp i media och tilldrar sig stort intresse. Alternativa fakta, blorange och dabbba låg högt upp på 2017 års lista över nya ord och uttryck som myntats av amerikanska presidenter och svenska ungdomar. Media ligger också väldigt ofta i framkant när det kommer till skapandet av nya ord och uttrycksformer i språket.

Under en skidtävling på teve häromsistens var vår svenske expertkommentator missnöjd med hastigheten i ett av loppen, han uttryckte sitt missnöje högljutt och med stor frustration: Det går toklångsamt. Han hade säkert varit sjukt nöjd om det gått fortare och de svenska åkarna kvalat sig vidare till nästa heat. Nu gick det inte tillräckligt fort och vår expert gick istället sönder av ilska. Uppräkningen av populära formuleringar kan säkert pågå i det oändliga när det kommer till nya uttryck som lever och används en tid och där de flesta har en begränsad livslängd och framförallt används i speciella sammanhang. Endast ett fåtal är tillräckligt starka, populära och så frekvent använda att de lever vidare och blir en del av vårt dagliga språk.

Oklart är ett uttryck som hörs ofta. Nånting som man inte förstår eller vet säkert brukar det stå för. Något annat som varit oklart är mitt hus sedan 1988 är golvlister. Fortfarande finns en liten bit golvlist i köket som ännu inte är annat än grundmålad. Helt klart oklart med andra ord. Vädret brukar ibland beskrivas som klart till halvklart men då menas att det är molnfritt eller till hälften molnfritt, andra hälften molnigt då om det nu är någon som räknar. Med andra ord, ett ord som fått en annan betydelse i dagens moderna ungdomsspråk.

Många andra ord som ungdomar och en del ungdomliga vuxna använder är ofta, orka, stort, redan, fatta som bara är små bra ord som numer klarar av att stå för sig själva och som alla kan relatera och förstå. Det senaste i raden som jag läst och hört om är vilt. Jag har ännu inte hört någon använda uttrycket.  Jag fundera på att använda det själv för att se vilka reaktioner uttrycket framkallar. En annan typ av ord är de förkortningar från smstrafiken som börjar leta sig in i både det talade och skrivna språket där är lol ett av många exempel som finns.

Andra kulturer och etniciteter som lever i Sverige börjar även de påverka det svenska språket då ord som walla och yalla smyger sig in i det talade språket och är så där lagom små ord som används som en förstärkning och utfyllnad. Precis som vi under århundraden tidigare påverkats och fått in låneord från alla stora språk som tyska, franska och engelska men även lånat ord både från indiska och sotarslang som sedan fastnat i vårt språk och blivit försvenskade.

När det här skrivs så har det vita snötäcket töat bort, men under några dagar har vi kunnat njuta av fantastiskt vinterväder med puderlik snö som legat inbjudande, vit och djup. Allt tack vara några dagars intensivt snöande eller som det heter nuförtiden, några dagars kräksnöande.