Påskkort och postlådor

Textstorlek:


   Nu när påsken närmar sig kan man förvänta sig massor av påskhälsningar. Det är kycklingar och harar, hönor som pickar korn och tuppar som gal och sprätter runt bland färgglada ägg. En och annan påskkärring sveper förbi på sin kvast och medan påskagubbar oftast lyser med sin frånvaro. Påsken betyder färg och fjädrar i grälla färger när vi egentligen firar Jesu död och uppståndelse. Påsk är en helg där vi minns sorg och firar glädje. Dessa färgglada och grälla bilder är vanliga motiv på våra påskhälsningar som nu för tiden är digitala bilder på sociala medier som skickas kors och tvärs över världen från när till fjärran till en väldigt låg kostnad. Det är så det har blivit för de förr så vanligt förekommande påskkorten som skickades genom postens försorg

   För femton år sedan gick man ut till postlådan och plockade åt sig påskkorten som alla hade samma motiv som dagens digitala hälsningar. För hundra år sedan kom brevbäraren fyra gånger om dagen då 00-talet förra århundradet var vykortens gyllene årtionde där brevbäraren fungerade som en variant på social media där konversationer mellan människor fungerade genom brevbärarens service och frågor fick sina svar och hälsningar fick sina tack redan samma dag långt före någon hade hört talas om e-mail. För ni har väl hört det där om att brevbäraren skulle likna det nyfödda barnet? Gissar att det kommer från 1900-talets början då brevbäraren var frekvent besökare i svenska hem och hos svenska hemmafruar i förra århundradets början.

   Sedan jag slutade med dagstidning börjar postlådan bli överflödig och det pratas om att inte dela ut post mer än varannan dag för det finns inte någon post att dela. Hörde häromdagen att när vi får mindre post får det ansvariga företaget som delar ut posten allt fler anmälningar på sig för post som kommit bort och aldrig delats ut till adressaten. Post förresten, känslan är att det är mest reklam då de flesta slutat med dagstidningar och de flesta räkningar är digitala. Snart är postlådorna också ett minne blott, precis som teveantenner, precis som telefonledningar som grävs ner i allt raskare takt och luftburna elledningar som också ligger under jord. Och vem skriver bindestreck mellan riktnummer och telefonnummer längre, det är i alla fall ingen som efterfrågar dem när man uppger telefonnummer i det digitala livet. Det är många saker som försvunnit eller är på väg att försvinna ur det kollektiva medvetandet hos oss människor

   En tradition som lever kvar sedan slutet av sjuttonhundratalet är påskabreven det är post som fortfarande levereras för hand och av livs levande personer. Handritade och handvikta av våra barn som delar ut breven på skärtorsdagen eller påskafton i utbyte mot påskgodis. Småknattar som hjälpligt tar sig fram utklädda och målade i ansiktet med hjälp av större syskon som tar ansvar på sitt sätt för de små knoddarna i sitt släptåg. De kommer med korgar eller kopparkittlar fyllda med påskabrev som efterhand på rundan mellan alla husen i grannskapet byts ut mot godis och frukt.  En trevlig och mysig tradition som lever kvar och där det gäller att lagret av påskgodis är välfyllt hos dem av oss som får besök under långhelgen.

Kåsören önskar Glad Påsk till alla läsare av dessa rader.