Vill hålla liv i debatten

Linda Andersson, skaparen med sin hyllningsbild till Greta Thunberg, som hon kallar världens starkaste tjej. Foto: Sofie Isaksson
Textstorlek:

När Linda Andersson vaknade på morgonen den andra februari hade hon 1000 missade aviseringar. Hon trodde hon inte sina ögon.
Målningen Linda delat i sociala medier var till stöd och beundran för världens starkaste tjej, som hon kallar Greta Thunberg. Nu skickar hon ut 100 posters av bilden på egen bekostnad för att hålla igång debatten om klimatet. Det är Lindas sätt att bidra.

Linda Andersson, 31, har följt Greta Thunberg, 16-åringen som skolstrejkar för klimatet och som tagit världen med storm. LInda hörde Greta Thunbergs tal på världsekonomiskt forum i Davos.

– En så ung tjej som står upp för sina åsikter. Det är beundransvärt. Alltså, vilken stark tjej både mentalt och fysiskt. Där började världens starkaste tjej för mig, säger Linda.

– Jag ville visa mitt stöd och som en hylling till henne gjorde jag denna målning. Jag uttrycker mig bättre via bilder, menar Linda där hon sitter i soffan och funderar.

Linda befinner sig fortfarande i ett slags chocktillstånd förklarar hon. Det var för henne en rätt snabb målning och inte alls i den stil som hon kanske vanligtvis målar. Hon ville dela med sig och la ut den på instagram och facebook den första februari. Hon hoppades på lite återkoppling på det hon skapat.

Dagen efter hade Linda minst 1000 missade aviseringar. Hennes första tanke var att något hade hänt men sen insåg hon att bilden hade delats och kommenterats. Linda tänkte att hon skulle vara artig och svara alla.

– Men jag har tappat ordningen. Det är jätte svårt att hålla reda på alla kommentarer och delningar, säger hon.

Linda trycker på att hon inte gjort detta för någon form av egen vinning. Konsten är hennes stora intresse och i detta fall var utgångsläget för en god sak och det håller hon hårt på. Linda tror att de många delningarna och uppmärksamheten skett just för att många kanske har lätt att relatera och känna för budskapet i bilden, och över generationsgränserna.

– Jag tror de delar den för att ge stöd till Greta och att folk kan samlas runt en symbol. Till 99, 9 procent har jag bara fått positiva kommentarer, säger Linda.

– Det viktiga är att vi alla gör något och att vi ser möjligheter i vardagen till att uttvecklas själva från vår egen utgångspunkt, menar Linda då vi pratar om klimathotet.

Sen Linda fick barn har hon tänkt mycket mer på klimatfrågan och barnens framtid.

– Vad lämnar jag efter mig till mina barn, är så klart viktigt. Idag är det så mycket lättare att få fram information om hur man kan leva mer miljövänligt, det är bara ett klick bort, menar Linda.

Själv har hon börjat odla, tänka mer klimatsmart och menar att alla möjligheter finns.

– Jag har som mål att bli lite bättre hela tiden. Världen behöver inte vara svart eller vit man kan göra lite i gråzonen också som leder framåt. Men en sån som Greta sparkar igång och är svart eller vit. Det behövs för det måste hända något, snabbt, säger Linda och fortsätter:

– Greta är lätt att ta till sig, hon är en vanlig människa som säger det många av oss tänker.

Linda menar att idag är det lätt att känna hopplöshet om man börjar tänka på vilket konsumtionssamhälle och ekonomi vi lever i.

– Vad gör det för skillnad om lilla jag gör si eller så?, säger Linda.

På grund av alla interaktioner och förfrågningar om att köpa bilden startade Linda en insamling via facebook i samband med att hon fyllde år den 12 februari. Målet vara att samla in 5000 kronor till The Ocean Cleanup, som handlar om att städa upp världshaven från plast. I skrivande stund har 11 614 kronor samlats in. Linda har tryckt upp 100 A3 posters som hon skickar ut till de som vill ha en poster. Först till kvarn gäller och med en bifogad önskan från Linda, men frivillig, att folk även får skänka en slant till insamlingen. Orginalbilden säljer hon inte.

– Att vara girig, att tjäna pengar och gå med vinst är klimatets största fiende. Jag vill inte sko mig, jag ville sprida ett budskap. Viktigast är att debatten fortsätter och kan jag bidra till det genom min bild, är jag glad. Skolor, kommuner, forskare och lärare har hört av sig från Tyskland, Danmark, Norge, Nederländerna och Mayanmar, berättar Linda.

Men åter till bilden som stormade Lindas sociala medier. För hennes del handlar det inte om någon vinst. Linda säger det är alltid kul att bli uppmärksammad och särskilt för något som Linda älskar, att måla, som hon gör dagligen.

– Det är mitt sätt att koppla av. Däremot trivs jag med mitt arbete på apoteket och jag vill ha min fritid där jag kan måla, som jag vill utan krav. Jag har varit med och ställt ut genom ”Konst runt Möcklen” i flera år men även deltagit i andra projekt, säger Linda.