Revysällskapet firar 20 år med nummerrevy

Textstorlek:

Nu pågår Lekebergs Revysällskaps jubileumsrevy för fullt på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Man firar att det är 20 år sedan sällskapet bildades och revyn går att se fram till och med den 16 februari. Den 10 även som textad.

Årets revy, som startade på nyårsafton, har blivit en riktig succé och biljetterna har gått åt som smör.

– Det var tre år sedan som vi gjorde en riktig nummerrevy, så folk har väl gått och längtat, säger Gunilla Pihlblad, sällskapets vice ordförande och allt-i-allo, som varit med alla 20 åren.

Är ni fler i revysällskapet som varit med under alla år?

– Vi är väl en kärntrupp på cirka 15 personer, som fortfarande är aktiva.

Gunilla berättar att ungefär vartannat år gör man en storsatsning så att alla i sällskapet som vill också får vara med på scenen.

Också de som annars uträttar mycket i kulisserna. Men gensvaret blev överraskande stort.

– Ja, vi fick göra så att vissa får spela varannan helg. Totalt är det 31 i föreställningen, men bara nio spelar varje gång.

Detta har inneburit en stor organisation för gruppen som ligger bakom årets revy, för att få allt att klaffa.

– Där det är två på samma roll gäller det ju att personerna är något så när lika varandra. Och sedan personaltillsättningen våren 2018 har några hoppat av efter hand, och då gällde det att snabbt slussa in andra.

Men på detta sätt får fler yngre chansen att stå på scenen, från den ungdomsgrupp som finns i sällskapet.

En yngre medarbetare är Alfred Grönkvist. Sedan han började spela teater i Lekeberg år 2009 har han utvecklats på ett enastående sätt, och är väl en som spås kanske kunna livnära sig på konsten.

– Ja, verkligen och denna gång har han tagit ytterligare ett steg. Han har ingått i idégruppen och har skrivit flera egna sketcher. Dem har han också regisserat.

Finns det någon revyuppsättning, förutom årets förstås, som du vill framhålla extra?

– Då vill jag säga den första som spelades på Sparbanksbörsen 2007, som hette Möbelfabriken. Det var en revymusikal, som vi lade ner mycket jobb på.

Lennart Pettersson har filmat och allt som producerats finns numera på DVD. Men tyvärr inte till försäljning.

– Nej, det har att göra med musikrättigheterna. Men vi har interna filmer för eget bruk.

Revysällskapet var också tidigt ute med att texta vissa föreställningar, redan 2008.

Dag Stranneby och Gunnar Öquist har således lagt ner ett stort jobb för att alla ska kunna följa med i vad som sägs.

Den första revyn hette Rådlöst och kom 1999. Hur skulle du vilja säga att dagens revy har utvecklats sedan dess?

– Vi har väl numera stunsigare material och köper även in sketcher för att få bättre klass. Vi har jobbat med flytet, både när det gäller agerande, scenografi, teknik och servering vid borden. Från början hade vi ju inte mat till våra föreställningar.

Och i inledningen var det bara nummerrevyer, men numera spelas även musikaler, farser, lustspel och mycket annat. Dessutom kan man på Sparbanksbörsen även delta i vetenskapspubar och lyssna till musikevenemang.

Hur många uppsättningar har gjorts sedan 1999?

– Oj, det beror på hur man räknar, men drygt 50 har det nog blivit i alla fall.

Och Gunilla har på något sätt varit delaktig i allt som gjorts. Hon har själv stått på scenen ett tiotal gånger. Bland annat i höstas i ”Ett hårresande teatersällskap”.

– Ja, jag spelade teaterdirektören och det var första gången jag hade en huvudroll.

Gunilla betonar också att det måste vara unikt med så många kommunpolitiker på scenen.

– I våra första revyer drev vi väldigt mycket med lokalpolitiken, men det var vi tvungna att sluta med ju fler politiker som ingick i revysällskapet.

Se där, då vet oroliga politiker i andra kommuner hur de ska göra. Naturligtvis gå med i ortens teatersällskap.

Så hur blev nu årets revy? Här kommer en kortare redogörelse.

Man kan med fog säga att revysällskapet lyckas igen. Återigen har publiken på Sparbanksbörsen kunnat gå iväg med ett leeende på läpparna. Med jubileumsrevyn Stora Snurren har Lekebergs Revysällskap verkligen visat framfötterna igen.

En riktigt klassisk nummerrevy, närmare bestämt 34 stycken, uppdelade på två akter. Det är nu bara sju förställningar kvar, så den som ännu inte har biljett bör skynda sig.

Det är en härlig blandning i ensemblen, både åldersmässigt och erfarenhetsmässigt. Det är också en bra blandning mellan eget material och sketcher som köpts in.

En skådespelare som verkligen har kommit för att stanna är debutanten Iréne Andersson.

– Det är faktiskt första gången jag står på scen här på Sparbanksbörsen. Jag har spelat teater på Hallagården i Lekhyttan två somrar.

Lovande ungdomar finns också, så återväxten känns tryggad för de mer rutinerade revyrävarna.

Några nummer som innehåller både musik och föranleder skratt är ”Hits for chicks” och ”My way”.

Nya och underfundiga grepp där det förstnämnda innebär kackelsång av ett antal utklädda kycklingar. Kanske inte skönsång precis, men de lyckas ändå få till det med populära låtar.

En konst är väl också att sjunga med ”hack i skivan”. En genialisk idé egentligen, som jag personligen aldrig hört förut, konstigt nog.

Det tar säkert en stund för publiken innan den inser det komiska i låten, och det är alltså inte fel på Thomas Karlssons sång.

Han berättar om sin barndom då de bara hade en skiva, ”My way” med Frank Sinatra, och som därmed spelades tio till tolv gånger om dagen.

Både Lill-Babs, Jerry Williams och Aviici blir hedrade med sina hits. På tal om dödsfall så visas en begravningsscen, som faktiskt blir riktigt rolig. Det som sägs är nämligen strofer ur kända låtar.

Självklart skämtas det om både Postnord och Svenska Akademin. Plus regeringen förstås. Politikerna blir där jagade av lokaljournalister, och där får till och med Länsposten bli med på ett hörn.

Rolig är också sketchen ”Nils och de freudianska felsägningarna”. Det är inte lätt för en 14-åring att hålla reda på alla konstiga ord.

Nils hade fått en klocka som han dock inte var nöjd med, så han gick till urologen, som ett exempel.

Sammanfattningsvis en trevlig mix av musik och skratt.