Konstigheter

Textstorlek:

Sverigedemokraterna har lagt ett nytt förslag som de också raskt har satt i verket. Detta förslag ska halvera arbetslösheten i landet på nolltid och går helt enkelt ut på att du anställer dig själv. Inget konstigt alls menar Peter Wallmark i Stockholm, som tillsammans med sin fru håvar in två miljoner om året genom att vara både förtroendevald och sekreterare åt sig själv.

Okej, det jag skrev häruppe var ironi och inte sant, förutom det faktum att Wallmark och hans två företrädare under flera år har trixat med systemet så att de får ut både lön och arvoden av skattepengarna. Det gränsar till korruption men är inte olagligt säger experterna. Det är konstigt.

Många saker är konstiga. Det är konstigt, och fegt i mitt tycke, att skicka fram sjukvårdsdirektören i Örebro att berätta att Karlskoga BB även detta år kommer att vara sommarstängt. Som förvärvsarbetande i Karlskoga vet jag hur förgrymmade folk är över vad de uppfattar som översittarfasoner från storstan. Med all rätt tycker jag. ”Deras” barnmorskor, dvs de anställda i Karlskoga, tvingas att åka till Örebro och täcka upp för personalen som ska ha semestrar på BB i Örebro. I Örebro har man nämligen personalbrist. Karlskoga däremot, klarar av sina semesterscheman med nöjd personal, men får inte chansen.

Skulle man begära att personal från Örebro åkte ut och täckte upp i Karlskoga, vilket man ville att läkare skulle göra till kvinnokliniken förra sommaren, blir det nej. Då vägrar läkarna åka, och dom kan man tydligen inte bestämma över hur som helst. Det kan man däremot med medgörliga barnmorskor. Allting är konstigt i den här historien, speciellt att så här viktiga beslut delegeras till tjänstemän.

Som om det inte alls har med politik att göra var resurserna ska finnas. Som om politikerna inte skulle vara ansvariga för regionalpolitiken. Dra en parallell till en nedläggning av en skola. Det var länge sedan man accepterade att de besluten togs av en skolchef. De besluten ska upp i fullmäktige! Det är inte konstigt alls faktiskt.

Mycket konstigt är det i USA. När Trump inte får pengar till sin mur tar han tummen ur munnen och stänger ner statsapparaten. Vilket resulterar i att 800 000 statsanställda inte får ut sin lön. Skulle man tänka sig att detta hände i Sverige och vi omvandlar detta till Sveriges 9 miljoner människor skulle det bli hela Kumla kommun som blev utan lön, dvs 22 000 personer.

Tilläggas kan att han vill ha 145 miljarder kronor till muren och man har räknat ut att den här nerstängningen har kostat USA 100 miljarder. Detta kan alltså en enda person bestämma, i det som kallas världens största demokrati. Problemet med delegationen runt Karlskoga BB blir litet i jämförelse, vilket är synd. Eller kanske bra. Eller bara konstigt.

Titti Hansson