Nu inleds Lyssnarklubben

Anita König med både radio och telefon. Genom Lyssnarklubben vill hon få kontakt med Länsradions lyssnare. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

Länsradion har under några veckor puffat för sin nya satsning med en lyssnarklubb. På tisdag har den premiär uppe hos Arkivcentrums lokaler på Nikolaigatan i Örebro.

– Javisst, på tisdag klockan 15.00 drar vi igång direkt med Luciakaffe. Martin Dyfverman kommer berätta lite radiohistoria och vi hoppas att alla våra programledare kan närvara, säger Länsradions lyssnarklubbs ordförande, Anita König.

Det blir inte bara ”studiebesök” utan även ”studiobesök”, eftersom lyssnarna kan få tillfälle att titta in i det lilla rum varifrån programmen sänds.

Det är ett utrymme som är belamrat med böcker, vilka utgör en utsökt isolering för ljudet.

Under dagen kommer lyssnarna också få tillfälle att komma med förslag till programidéer och vad de vill höra i Länsradion i framtiden.

Hur uppstod idén till Lyssnarklubben?

– Jag och Martin Dyfverman satt och pratade om att det är svårt med radio eftersom man inte har någon lyssnarkontakt. Med min scenerfarenhet är jag ju van vid direktkontakt med min publik.

– Ibland efter en radiosändning kunde man känna sig tom och kanske lite ledsen. Man visste inte ens om lyssnarna hade funnits där. Martin, som är van radiomänniska, intygade att det där att agera utan närkontakt, är något man måste lära sig.

Anita blev jätteglad den där gången för två år sedan då hon blev tillfrågad att bli programledare i Länsradion. Först som bisittare till Martin, men sedan en tid har hon eget ansvar för programledarrollen.

– När jag bodde i Stockholm lyssnade jag ibland på en lokal kanal som hette Radio Viking, som påminner om våran Länsradion. Där fanns olika programledare som hade sina ämnen. Det kunde vara visor, operett eller annat.

– Och de har också en lyssnarklubb. Men vi ska absolut inte ta efter deras koncept, vi ska göra på vårt eget sätt.

Lyssnarklubben tar ut en mindre summa som medlemsavgift, som betalas vid första tillfället. Den som vill närvara då bör dock anmäla sig i förväg.

– Hittills har vi fått in ett 40-tal intresseanmälningar.

Vad kommer hända mer i framtiden i Lyssnarklubben?

– Under våren ska vi försöka ha en sopplunch där jag kommer att vara utklädd till Kajsa Warg. Eftersom jag har erfarenheter som guide ska vi försöka använda oss av det på olika resor. Bland annat ska vi åka med Viking Line till Åland den 28 april.

– Där kommer Bosse Fransson finnas med och spela skivor och Leif Kronlunds orkester spela livemusik.

För de som inte känner till det så har skådespelerskan Anita König agerat Kajsa Warg i Wadköping många gånger.

Anita är född och uppvuxen i Örebro, men flyttade i slutet av 80-talet till Stockholm.

Sedan sju år tillbaka bor hon i Nora, och får alltså pendla in till Örebro vid radioframträdanden och vid andra tillfällen då hon ska agera.

Men även i Nora kan man se hennes skådespeleri emellanåt.