Sällskapet som gräver och roar

Textstorlek:

Man är i glatt sällskap om man tillhör Sällskapet Gamla Örebro.
– Vi är runt 250 medlemmar säger vice ordföranden Lars Hammarlund.
– Vi har det väldigt trevligt, och vi gräver med glädje i Örebros historia.

Sällskapet Gamla Örebro. Visst låter det trevligt, när man hör namnet. Man tycker sig se ett knippe eldsjälar som djupdyker i Örebros tidiga historia och försöker få fram ny kunskap om det som varit.

– Så är det, säger Lars Hammarlund som är vice ordförande i nämnda sällskap. Det betyder att han också håller i webbsidan, arkivering och säsongsprogrammen.

– Vi är runt 250 medlemmar i nuläget. När gamla faller bort, så kommer yngre in från andra hållet. Det är förstås särskilt glädjande, när vi fyller på med unga som är intresserade av Örebros historia.

Sällskapets uppgift är, som hörs av namnet, att forska om det gamla Örebro, att hitta det som varit glömt och gömt, att ge ut böcker och skrifter om den svunna staden, hålla föredrag, att vårda historien och få örebroarna att än mer känna för och tycka om sin stad. Plus en hel del annat.

1953 föddes sällskapet. Således fyller man ”pension” i år. Lars Hammarlund:

– Jag tycker vi är ungdomligare än någonsin. Även om vi fyller 65 så är vi en väldigt vital förening med massor av idéer och uppslag om kommande program och fortsatt grävande i Örebros mångfasetterade historia. Kvinnor och män, äldre och yngre – vi roas tillsammans av Örebrohistorien.

När vi träffar Lars Hammarlund så håller han som bäst på att förbereda utställningen på biblioteket, nu på lördag. Efter avslutad tjänst som trafikchef för busstrafiken i Örebro (45 år på det jobbet) är det sällskapet som nu gäller.

– Största utmaningen är att kunna lägga ett sökregister på våra 6000 inskannade bilder. Det kräver programvara och är ett jättejobb.

Dyker det upp nya okända bilder?

– Ja, absolut. De hittas i olika gömmor, inte minst privata. Nyligen dök det upp ett okänt vykort från Bäcklunda, söder om Södra Allén. Ett annat från hörnet Prinsgatan-Karlsgatan. Finns nog fler som ligger och skvalpar. Om ni läsare har några – hör av er till oss!

Sällskapets viktigaste uppgift?

– Att bevara Örebros kulturtraditioner och kulturbyggnader. Samt att bistå forskare som vill fördjupa sig i det gamla Örebro.

Mest glädjande just nu?

– Att vi fått allt fler kvinnor, och en föryngring. Inte alls så mansdominerat som förr.

Tristast?

– Att gamla söder revs. Tänk vilken turistmagnet det skulle varit.

Ny bok på gång?

– Inte nu. Men jag hoppas i någon form till vårt 70-årsjubileum.

FOTNOT

Sällskapet ställer ut på Litteraturens lördag. Där finns även ordföranden i Sällskapet, Göran Lindhé, på plats för att berätta mer om sällskapet.