Exakt 100 år sedan krigsslutet

Situationsbild från kriget. Österrikiskt infanteri i aktion.
Textstorlek:

Den 11/11, klockan 11, tystnade kanonerna på alla fronter i första världskriget. Äntligen vapenstillestånd.

Början på sommaren 1914 var alldeles utomordentlig. Varm, inga orosmoln i sikte. Men plötsligt hände saker som skedde utom all kontroll. Ett mord i Sarajevo på en österrikisk-ungersk kronprins satte igång det hela.

Österrike-Ungen ilsknade till och mobiliserade. Tyskland också. På andra sidan gjorde Ryssland, Serbien, England och Frankrike likadant. Ett jättekrig höll på att mobiliseras fram, utom all kontroll. När politikerna vaknade upp efter sommarledigheten var det för sent. Första världskriget bröt ut på hösten 1914.

Sedan skedde det ena slaget blodigare än det andra; Ypres, Arras, Verdun… I en gigantisk lervälling låste sig kriget fast och slukade miljoner med soldater. Främst i norra Frankrike. Om de inte stupade så dog de av sjukdomar och undernäring. ”På västfronten intet nytt”.

Verdun blev kanske sinnebilden för kriget. Där nöttes avsiktligt hundratusentals män ner. Tyskana kom inte igenom, och det var just fransmännens huvudspår – att låta dem stånga sig blodiga mot det franska försvaret.

I stort sett var det ett enormt skyttegravskrig under fyra års tid. Det som till sist avgjorde det hela till Frankrikes och Englands fördel var att amerikanerna kom till hjälp.

När deras enorma industriella och manskapsmässiga kapacitet sattes in, hade Tyskland och Österrike-Ungern inget mer att sätta emot.

Hösten 1918 förstod alla att kriget gick mot sitt slut. Alla var utmattade. I Ryssland hade dessutom en revolution startat.

Överallt anades man under senhösten att kriget var på väg att avslutas. Så skedde också i november. Men det pågick ända in till de sista timmarna och en amerikansk jätteoffensiv de sista dagarna innan eld upphör kostade 26000 amerikaners liv.

Men den 11 november, klockan 11, tystnade kanonerna. Kriget var över.

”Aldrig mera krig”, sa man. Men vi vet ju hur det gick. Kriget återupptogs igen i september 1939 och de flesta historikerna vill nog säga att det var ett krig mellan 1914 och 1945, dock med en paus på runt 20 år emellan.

Men i detta nu, november 2018, är det alltså exakt 100 år sedan första världskrigets stridslarm tystnade.