Anna en av alla författare på Litteraturens lördag

Textstorlek:

När Litteraturens lördag gick av stapeln var många länsförfattare på plats. så även Anna Helgesson, som här presenterade sina barnböcker.

När Länsposten vandrade runt bland de dryga 50 bokborden kunde det konstateras att de flesta av dem någon gång förekommit i tidningen. Det var alltså många gamla bekanta, men även några nya ansikten, som vi kan återkomma till längre fram.

En av dem som vi inte presenterat förut heter Anna Helgesson, och som på sitt bord hade med det senaste tillskottet i författarproduktionen; ”Jakten på julen – en julberättelse i 24 kapitel”.

– Det är en modern historia om vänskap, mod och solidaritet.

Den har hon skrivit tillsammans med Mikhael Mikalides och boken är illustrerad av Jonas Andersson. Förlaget heter Prinsen och prinsessan, och som ger ut pedagogiska barn- och ungdomsböcker.

– Vi vill stärka barns läs- och skrivkultur, och på så sätt ge barn möjligheten att nå sina drömmar.

Anna berättar om handlingen till den senaste boken. Den kretsar kring fyra flickor som går i mellanstadiet. Under ett temaarbete bestämmer de sig för att ta reda på julens ursprung. När de blir ombedda att hjälpa en flyktingpojke dras de in i ett verkligt äventyr.

När Länsposten pratade med Anna skulle hon snart in i föreläsningssalen Zonetten och berätta om sin bok. Väl tillbaka vid bokbordet frågade jag henne:

Nå, gick allt bra?

– Jodå, det gick bra. Kanske dock inte så många föräldrar till de barn som boken vänder sig till.

Anna skriver främst för barn i låg- och mellanstadiet. Sedan bara några veckor är hon lärare för en klass två-trea i Stora Mellösa.

Annars har hon bott i Sköllersta sedan 1997. Hon är född i Örebro och växte upp i Axberg utanför staden och gick i Lillåns skola.

Anna har även arbetat som lärare i Kumla.

– Tidigare hade jag en tjänst på 80 procent, och de resterande 20 procenten hade jag då möjlighet att åka runt till skolorna i länet på besök och föreläsa om barnböcker.

Annas debutbok kom 2013 och hette ”Resan till sommaren”. Den beskrivs som en historia om vänskap, utanförskap och hopp.

Två år senare kom ”Glashjärtat – vänner eller fiender?”. Återigen går ämnet vänskap som en röd tråd genom boken, tillsammans även med glädje och rädsla.

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och det gäller att för våra barn visa på att människor i grund och botten är ganska lika.

Barn brukar annars kunna hantera sådana ämnen, där de äldre generationerna kan vara mer reserverade och till och med ibland ge uttryck för viss främlingsfientlighet.

Många besökare syntes i stadsbibliotekets lokaler och det verkar som om Litteraturens lördag har kommit att bli vår stora bokmässa på hösten.

En sådan mässa behöver inte vara i tre dagar, en lördag är fullkomligt tillräckligt, verkade många tycka.

Projektledare Måna N. Berger var på ett strålande humör.

– Det har varit kanonbra idag. Jag är jätteglad.