80 år med Röda Korset

En grupp Röda Korskvinnor. F.v. Ingmarie Jansson, Britt-Marie Svensson, Birgitta Larsson, Inger Armskogh, Birgitta Lindblom och Inge-Gerd Lindstén. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

Rödakorskretsen har firat 80-års jubileum. Det var fest med föredrag, tillbakablickar och gemenskap kring matborden.

FN-dagen firas alltid inom Axberg-Hovsta Rödakorskrets. I år blev firandet än mer högtidligt då kretsen firade sin 80-års dag. Det är en lång tid. Behovet av hjälp, både här hemma och i utlandet är lika stort idag, som det var vid bildandet för 80 år sedan.

Cirka 65 Röda Korsmedlemmar hade samlats i Lillåns församlingshem. Ordförande Britt-Marie Svensson hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Inge-Gerd Lindstén som gav en återblick på kretsens arbete med ett bildspel.

Redan den 19 januari 1938 var det några personer som sammankallade till ett möte och undrade om det fanns någon vilja att starta en Röda Korskrets i Axberg Hovsta.

Så blev det och redan vid första mötet var intresset stort. Nu har kretsen varit verksam under 80 år och har under den tiden samlat in mycket pengar tlll behjärtansvärda ändamål.

Av berättelsen framkom att år 1943, mitt under brinnande kriget, organiserades förbandsplatser och pengar samlades in för att köpa en cykelbår.

–Under åren har mycket pengar samlats in på olika sätt och både 2015, 2016 och 2017 har vi skänkt 100 000 kronor per år till hjälp runt om i världen, berättade inge-Gerd.

Medlemsantalet har ökat från 164 medlemmar 1940 till dagens nästan 300 stycken. Det är en aktiv förening som har olika möten,

samlar in pengar med bössor och genom lotterier där det stora årligen återkommande konstlotteriet samlar in en del pengar med mycket mera.

Första söndagen i advent bjuder Röda Korskretsen på kyrkkaffe i Axbergs församlingshem och det är uppskattat. Ensamkommande barn och läxhjälp är en annan del i kretsens arbete.

David Lindén, ledarskribent på Nerikes Allehanda, talade om ”Röda Korset och FN:s roll i världen idag”. För musikunderhållningen svarade Ulf Helmer och David Wester.

Lotterier såldes på det stora konstlotteriet och kvällen avslutades med paj som en grupp medlemmar hade bakat. Till pajerna fanns sallad samt kaffe och kaka.