Vildsvinen har invaderat Sköllersta

Här, vid Sköllerstas motionsspår, trivs vildsvinen, vilket gör folk oroade.
Textstorlek:

Vildsvin finns över allt i landskapet. Men i Sköllersta har grisarna nu flyttat in i själva orten Det skapar problem för boende. Gräsmattor blir sönderbökade och potatisland blir förstörda. Många tycker det är mycket obehagligt att använda ortens elljusspår, där vildsvin observeras nästan dagligen.

– Vi har fått en hel del klagomål från boende. Jag förstår dem. Det är både besvärligt och obehagligt, säger Stefan Löf, miljöstrateg på Hallsbergs kommun.

Problemet med vildsvin är att det inte är något särskilt lättlöst problem menar Stefan Löf.

– Det förekommer önskemål om skyddsjakt. Dels är det inte särskilt praktiskt, eller lämpligt att skjuta inne i en tätort. Dessutom är det inte speciellt lätt att påverka stammen så det gör någon större nytta. Börjar man jaga på en plats flyttar bara grisarna till en annan del av orten. Att skjuta bort alla är inte realistiskt. Förvaltningen av vildsvinen måste ske i större samarbeten, mellan jägare, markägare, jordbrukare i hela området. Vi för samtal med LRF och Jägareförbundet om hur det ska kunna lösas.

Men Stefan menar att det finns saker boende kan göra själva.

– Se till att hålla rent från fallfrukt och annat som vildsvinen gärna äter. Prata med varandra. Även komposthögar och annat trädgårdsavfall kan locka grisarna. Vi har i dagarna gått ut med information till de boende i Sköllersta via vår hemsida om just det.

Stenfan menar att man inte behöver vara orolig för att vistas i skogen.

– Vildsvin angriper inte folk. De är tvärt om skygga. De olyckor som hänt har varit i jaktsituationer. Däremot måste man vara försiktig med lösspringande hundar. Om en hund följer efter ett vildsvin kan svinet bita tillbaka ordentligt.