Prisad för hockeyklubbor

Leif Saverman med sina alster gjorda av gamla ishockeyklubbor. På tomten finns udda loppisfynd som Leif och hustrun Anette gjort. Foto: Göran Lindhé
Textstorlek:

När Örebro kommun och Åternyttan hade sin återbrukstävling nyligen vann Leif Saverman både juryn och publikens pris. Med finurlighet och fantasi hade han fått användning av gamla avlagda ishockeyklubbor.

Inom Örebro kommun finns något som heter Klimatsmart vardag, och i deras ”upcycle”-tävling gick det ut på att göra om second hand-grejer och skapa något nytt.

Med en stol och en klädhängare av gamla begagnade hockeyklubbor tog Leif Saverman hem förstapriset. Både juryn och publiken var eniga om vem som skulle vinna.

Andrapriset i juryns val gick bland annat till en balklänning gjord av gamla jeans. I publikens val blev andrapriset en ljusstake av en spinnrock.

Som gammal idrottsman har det blivit en del material över, men Leif har även besökt många loppisar och second hand-butiker. Och genom vinstsumman två gånger tusen kronor, finns nu alltså pengar för att köpa fler andrahandsprylar.

Det är ett intresse han har tillsammans med sin fru Anette, som också är konstnärlig och kreativ av sig.

På sidan 9 i dagens Länsposten kan man läsa om hur hennes iver att sy kläder utmynnade i ett företag.

– Dessutom utbildar sig våran yngsta dotter Maja till kläddesigner i Oslo, säger Leif.

Det var förresten Anette som tipsade Leif om tävlingen med olika återbrukade produkter, där han alltså segrade med sin två originella skapelser.

Han har alltid donat och fixat under årens lopp. Hemma i villan i Sörby har makarna gott om utrymme för sitt skapande.

De är bägge utbildade fritidspedagoger och träffades under utbildningstiden i Göteborg.

Där spelade Leif elitfotboll, men har också ett förflutet i Örebro Sportklubb, med några allsvenska matcher säsongen 1978.

– Under min aktiva karriär hade jag tre tränare som senare skulle bli förbundskaptener; Benny Lennartsson, Olle Nordin och Tord Grip.

Dessutom spelade han ihop med Glenn Hysén i juniorlandslaget och de är båda födda 1959. Glenn som nyligen fått en egen realityserie på tv.

På tal om ”Hemma hos”, så är det väldigt spännande att kika in i paret Leif och Anettes villa. Förutom alla originella saker på tomten och maskeradklädessamlingen i källaren, så finns en mängd originella prylar.

Men det är väl bara att vänta sig hemma hos ett par vars stora intresse är att jaga prylar i andrahandsbutiker.

– Men man kan även hitta mycket intressant på sådana här kvartersloppisar, som dyker upp lite överallt.

På väggarna hänger både ett stort älghuvud och Mona Lisa i solglasögon. Bordet där vi sitter vid är gjort av oregelbundna träskivor.

– Här är en ljusstake som jag gjort av ett gammalt älghorn, säger Leif, som ett exempel på allt han fixat till sedan tidigare.

Möblerna har han klätt om själv, en konst som Leif ärvt efter fadern som hade Kalles bilsadelmakeri. Företaget drivs sedan flera år av brodern Lars på Öster i Örebro.