Olika trosuppfattningar om socker

Textstorlek:

Före detta vice ordförande i Cancerfonden Lars Bern varnar för att Cancerfonden “totalt spårat ur” när fonden genomför en kampanj för Rosa Bandet tillsammans med Fazer. I kampanjen används godiset Geisha och tidigare har Cancerfonden marknadsfört sig med sockrade bullar, skriver Bern i sin senaste krönika och uppmanar folk att inte skänka pengar till Cancerfonden.

Fazer försvarar sig med att Lars Bern har fel, det är Bröstcancerfonden de sponsrar vilket är en helt annan organisation(!). Lars Bern anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att socker orsakar cancer. Redan på 1920-talet visade den tyske forskaren Otto Warburg att cancerceller förbränner väldigt mycket socker och han fick Nobelpris för sin forskning 1931.

Idag äter vi mer socker än någonsin, och utvecklingen av cancerdiagnoser är dystrare än någonsin. Antalet cancerfall beräknas öka dramatiskt fram till 2040. Vad det beror på och vad man kan göra åt det är man långt ifrån överens om. På Cancerfondens egen sida säger man just ingenting om socker. Snarare framhåller man vikten av att äta mycket vegetariskt och undvika processad mat och rött kött. Men det finns massor av egna bloggar och privatpersoner samt okända ”studier” som säger att avhållsamhet från socker till och med kan bota utvecklad cancer. Medelhavskost och LCHF-kost där man även undviker kolhydrater talas det mest om.

Vetenskapen menar att det inte finns tillräckligt med bevisade exempel och håller inte med. De här olika trosuppfattningarna kan skapa stora diskussioner och är ganska intressanta tycker jag. Vad kommer det sig att cancern ökar så mycket? Det är svårt att föreställa sig att miljöförstöring och tillsatser i vår mat inte skulle ha med det att göra. Ungefär som klimatförnekarna som envist hävdar att variationer i temperaturer är naturliga och alltid har förekommit och att naturkatastroferna som ökat lavinartat beror på något helt annat.

Apropå att göra reklam så tycker jag om Systembolagets reklamfilmer. Redan för ett antal år sen kom filmerna där tonåringen och föräldrarna säger vad de tänker istället för det som sägs på riktigt. Genialiskt. De vann också pris för bästa reklamfilm år 2009 med filmen Tonårsfesten, som gick ut på samma tema. Ungdomar som står på festen och allvarligt och vuxet diskuterar smak och doft på olika viner och artigt tackar nej till påfyllning eftersom de lovat mamma att bara dricka lite.

Lika bra är filmen som går just nu med den amerikanska säljgurun som ska öka förtjänsten och den strikta svenska bolagschefen som talar för döva öron och påminner om en östtysk statssekreterare.
Men bäst på tv är Vår tid är nu. Ett svenskt Downton Abbey med spännande rollfigurer och spännande handling. Susanne Reuter som överklassmatrona och Peter Dalle som outhärdlig restaurangchef. Mest outhärdlig är ändå seriens JR Ewing, den eviga losern Gustaf Löwander. Jag längtar till varje nytt avsnitt, precis som förr i tiden.