Inspireras av naturen

Textstorlek:

Den svenska allemansrätten är unik och ger oss möjligheter att fylla skafferierna men också att strosa fritt och skapa oss berikande naturupplevelser.Därför blir projektet ”Allemansrätten för nya äventyrare” som nu lanseras i Laxå kommun ytterligare en möjlighet för alla att inspireras till aktiviteter i naturen.

Det nya projektet finansieras av fonden för integrationsfrämjande åtgärder och syftet är att ge invånare i Laxå kommun kunskap om svensk natur och ska ses som en introduktion till naturupplevelser.

– Sveriges natur är fantastisk, det finns mycket glädje och välmående att finna i naturen och vi vill att fler ska få uppleva den.

– Vi vänder oss till alla invånare i kommunen och inte minst till asylsökande och nyanlända familjer, säger Fredrik Wallin, enhetschef för verksamhetsutveckling på Studieförbundet Vuxenskolan i Örebro län.

Projektets utåtriktade innehåll är inspirationsträffar, temadagar och studiecirklar som kommer att ledas av guiden David Tverling från Naturguide Tiveden.

– Allemansrätten är viktig för mig då den möjliggör för varje person att kunna njuta av vår natur på ett väldigt fritt och öppet sätt, konstaterar David.

– Jag brinner för att andra också ska känna den möjligheten och bli peppade av att ge sig ut i naturen, och då känna till vad som gäller, tillägger han.

Höstens inspirationsträffar inleddes i lördags då temat var, Äta ute i naturen och bygga vindskydd. David visade då vad som går att äta i naturen och hur man lagar mat utomhus.

Samtidigt informerades om allemansrätten, vad man får göra eller inte få göra, och under träffen fick deltagarna även lära sig hur man bygger enklare vindskydd.

Träff nummer två hålls söndagen 14 oktober och samling sker vid ICA i Laxå centrum. Då ska det handla om grillar, eldar och skräp på allmänna platser.

Biologiskt mångfald är temat på den tredje träffen den 21 oktober och även då träffas man vid klubbstugan i Byggmarken.

Därifrån tar David Tverling med deltagarna ut på en vandring kring Ålands kanal för att påvisa den biologiska mångfald som finns i området.

Med hjälp av övningar och exempel kommer man att få se hur många olika djur och växter som lever i vår natur.

Den avslutande inspirationsträffen infaller söndagen den 11 november och då kommer det att handla om, Djurstigen.

Samling den gången sker vid Laxå resecentrum och därifrån ger man sig ut i skogen för att leta efter olika spår satta av djur.

På det viset lär man sig känna igen de djur som man kan stöta på under promenaderna ute i naturen.

En viktig bit som också tas upp är hur man ska agera om man träffar på djur eller hittar skadade djur.

Alla aktiviteter är kostnadsfria och det krävs ingen föranmälan.

– Tänk på att klä dig efter väder och ta gärna med något att äta eller dricka, tipsar naturguiden David Tverling.