Frövi möttes av en fläkt från den stora världen

Textstorlek:

En fläkt av den stora världen nådde lilla Frövi i helgen. Yankee Theater hade bjudit in till ståuppkomik, med artister från både Kanada, USA och England. Lägg därtill att teaterägaren Dean Lindo är amerikan från början.

Det skrevs alltså historia i Frövi, eftersom det var första gången man hade sådan internationell spännvidd på uppträdandet.

Dessutom var det första gången som flera av deltagarna träffade varandra. Dean Lindo hade endast pratat med Joe Eagan per telefon.

– Ja, Dean ringde mig för bara några månader sedan eftersom han hade fått tips om mig och min verksamhet med Malmö Stand up club, säger Joe Eagan, kanadensaren som bott 18 år i Skåne.

– Så jag har fixat hit Carly Baker, som är på stand up-turné med mig, runt om i Nordeuropa.

Carly Baker är amerikanskan som flyttade till Skottland, men som nu bor i Amsterdam i Nederländerna. Den tredje i kvällens humortrio är engelsmannen Ben Richards, också en globetrotter som bott både i Australien och Nya Zeeland.

– Men nu bor jag i Stockholm igen, efter att ha ”pendlat” mellan London och Stockholm i några omgångar, upplyser han.

Men hur hamnade all denna internationella erfarenhet här i Frövi med sina 3 000 invånare, kan man fråga sig.

Allt startade i början av seklet då Dean Lindo, från North Carolina i USA var utbytesstudent vid Örebro universitet. Här träffade han sin Cecilia, som har sina föräldrar i Frövi.

Där har man alltså Frövikopplingen. Dean hade ju förstås varit i Frövi och hälsat på sina svärföräldrar innan han tog beslutet att ta över Folket Hus-teatern och kalla den Yankee Theater.

Ägaren till fastigheten där Folkets Hus finns, Daniel Andersson, hade haft den i fem år och fått många förfrågningar om att hyra ut teatern med biograf. Men inte förrän förfrågan kom från Dean Lindo tyckte han att det kändes rätt.

Mellan studierna vid Örebro universitet och bosättningen i Frövi hade Dean och Cecilia även bott i USA i åtta år. Men sedan en tid bor de alltså här i länet.

– Cecilia är också delaktig i teatern, men är hemma hos barnen i kväll.

Det var i maj som paret tog över biografen och här har visats många olika filmer sedan dess. Tanken var att man skulle ha öppet hela sommaren och låta Fröviborna se bra film under sommarkvällarna.

– Vi har något som vi kallar RetroFlix, där vi varje lördag tar hit filmer som är kring 20 år gamla.

Det är en särskild filmklubb, där man för en månatlig summa får se fyra filmer, som även kan diskuteras efteråt.

– Vi har haft musikalfilmer som Grease, Monty Pythons A Holy grail, för att ta några exempel.

Dessutom har man haft svenska filmer som Den bästa sommaren, med Kjell Bergqvist

– Nästa vecka visar vi Magic Mike, som är mer för damerna. Och därefter The Rocky horror show, som är väldigt populär.

Men det fina vädret i somras skrämde tyvärr bort en del presumtiva biobesökare.

– Det var rätt okej i alla fall och vi fick se den tiden som en inkörningsperiod. Nu här i höst ska alla Frövibor ändå ha fått upp ögonen för oss.

Efter att ha visat en mängd filmer ville Dean och Cecilia även pröva på något levande program.

– Att ta hit ett musikband kräver dock mycket med teknik och sådana saker. Därför tyckte vi att det var lämpligast att börja med stand up, som inte kräver så mycket utrustning, förklarar Dean.

Tyvärr har man känt sig motarbetade av Lindesbergs kommun, som där driver sin Folkets Hus-teater.

Genom en advokat har man pekat på konkurrensrättsliga aspekter av den kommunala biografen i Lindesberg. Man poängterar det skeva och negativa företagsklimatet.

– Processen är igång och just nu svarar vi på en rad frågor. Men jag hoppas att vi kan komma överens och i stället samarbeta.

Genom Lindesbergs Folkets Hus oproportionerliga marknadsföring har det visat sig medföra en överhängande risk för att Yankee Theater kommer att tvingas lägga ned, till följd av bristande lönsamhet.

Söndag den 28 oktober kl 13:00 bjuder Yankee Theater till möte för allmänheten och politiker om biografens framtid i Frövi.

Medan Länsposten intervjuar Dean börjar besökarna droppa in. I biljettluckan sitter Julia Gripström beredd. I godisdisken har Natalie Uddin och Sofia Nihrwing laddat upp med inte bara sötsaker utan även med korv och bröd.

– Vi har fått in förköp på ett hundratal biljetter, upplyser Dean.

När klockan är 20 har det kommit ännu fler och konferenciern Joe Eagan värmer upp publiken. De som sitter längst fram brukar alltid bli ”utsatta”, och blir det även nu. Men det är inte så farligt så att de behöver generas.

Joe lyckas även få upp två Fröviherrar på scenen i en liten tävling. Publiken är med på noterna, skrattar och har roligt.

De verkar inte ha svårt att förstå engelskan varken från Joe, Ben eller Carly under de två och en halv timmarna som showen pågår.

– Jag sitter alltid längst bak i salongen, säger Lena Syk, som med sin syster har förskansat sig med popcorn och dricka.

– Vi gillar Yankee Theater och har sett flera filmer, både med barn och utan. Dean Lindo är verkligen omhändertagande och verkar bry sig om alla besökare.