Värden väl värda att försvara

Textstorlek:

IT-attacker, kapade Facebook-konton och falsk information har drabbat riksdagspartierna inför valet. Det visar en rundringning som Ekot gjorde i förra veckan. ”Man blir ju orolig när andra försöker lägga sig i våra demokratiska val så att vi inte kan följa de demokratiska spelregler som är uppsatta”, kommenterade Gustav Georgson, kommunikationschef hos Liberalerna, för Ekot.

Enligt FRA sker det hela tiden cyberangrepp mot Sverige från främmande stater.

När försvarsminister Peter Hultqvist kommenterade detta för cirka ett år sedan sa han att cyberkriget pågår ”hela tiden” och att det handlar om hundra tusen (100  000) cyberattacker om året mot Sverige.

Inte enbart riktade mot politiska partier utan företag, myndig­heter och försvaret.

Det är välkänt att Ryssland har arbetat långsiktigt med att bygga broar till extrema partier i Europa. I juni i år hölls en mycket speciell konferens i Ryssland, där Kreml samlade potentiella samarbetspartners för att bygga nätverk och allianser, rapporterade Sveriges Radio.

Bland annat deltog det extrema partiet Alternativ för Sverige (AFS) med sin partiledare Gustav Kasselstrand. Han har, liksom flera andra av AFS:s toppnamn, en bakgrund inom Sverigedemokraterna.

Oscar Jonsson, doktorand vid Försvarshögskolan, kommenterade i Ekoinslaget konferensen i Kreml: ”Rysslands mål är att så split i Europa”.

Det behöver man inte ens vara doktorand eller forskare för att konstatera. Omvärldsbevakning med hjälp av trovärdiga källor räcker gott.

Att våra nationella demokratiska val i västvärlden blivit globala och via teknik och sociala medier ytterst sårbara för angrepp ställer höga krav. På oss väljare, på de som kandiderar och på det civila, psykologiska och militära försvaret.

Krafter i och utanför landet som ogillar frihet, öppenhet och folkstyre kan lätt dra nytta av en överdriven och mörk bild av Sverige. Migranter och asylsökande misstänkliggörs och utses till syndabockar i grupp.

Integrationsproblemen ska varken överdrivas eller underskattas och det skadar inte att hålla huvudet kallt. Centerpartiets Ola Spännar konstaterade när partiets valfilm lanserades att det visserligen finns problem i samhället, men att vi inte får fastna i svartmålning, främlingsfientlighet och populism, utan i stället måste se möjligheterna. Det handlar om att inge hopp och framtidstro.

När högerpopulism, extremism och till och med nazism gör sig gällande måste demokratiskt och frihetligt sinnade individer och partier agera motkraft.

Inte genom att ta till mörkermännens metoder, utan genom de verktyg som det demokratiska samhället erbjuder, där de främsta heter rösträtt i allmänna val, fri opinionsbildning och pressfrihet.

Värden väl värda att försvara och rösta för!​