Pålsbodagator i uselt skick

Textstorlek:

Gatorna i Pålsboda i Hallsbergs kommun är inget vidare just nu. Det är bland annat flera större vattenläckor under den gångna vintern som gjort att man grävt bort asfalten. Sedan dess har inget hänt. På flera håll gapar nu flera decimeter djupa håll där bilar, bussar och cyklar ska köra.

Det är bland annat gatorna Södra promenaden, Norra bangatan, Skolgatan, Norra promenaden och Norra bangatan där det nu är stora hål i asfalten. När det regnar blir vattnet stående, med rejäla gropar som följd på vissa håll.

– En trafikfara. Man borde agera innan något händer, säger Robert Eklund, boende i Pålsboda.

Niklas Hasselvander på Hallsbergs kommuns gatukontor säger så här:

– Vi vet att det är en del problem. Givetvis är det vår skyldighet som väghållare att se till att gatorna är farbara, det har skattebetalarna rätt att kräva. När det gäller Södra promenaden kommer det tyvärr att dröja med ny asfalt. Men vi kommer bättra med mer grus.

Efter de vattenläckor Pålsboda drabbades av under vintern insåg kommunen att hela VA-systemet på Södra promenaden måste bytas ut.

– Ett mycket stort grävjobb. Vi skulle gång under sommaren, men insåg snart att det var mer omfattande jobb än vi tidigare trott. Vi kommer få gräva fem meter djupt. Det kommer troligtvis dröja till nästa år innan gatan grävs upp. Att asfaltera innan allt är klart vore kapitalförstöring.

För de andra gatorna menar dock Hasselvander att det finns hopp.

– Vi har i dagarna gett order om asfaltering av Norra Promenaden, förbi vårdcentralen, där vi har djupa hål i gatan. Där är det extra angeläget, eftersom bussarna går där. Vi hoppas att det snart ska vara klart.

Det kommer ny asfalt även på Köpmangatan och Skolgatan. Där ger dock inte Hasselvander besked om tidpunkt.

Norra bangatan, alltså gatan längs järnvägen i Pålsboda, ägs och drivs av Trafikverket.

Enligt vad Länsposten erfar har kommunen under sommaren haft problem med med asfaltentreprenören Skanska. Dels ska flera arbeten blivit kraftigt försenade. Dels lär entreprenören läst fel på ritningen när den nya parkeringen vid Ica skulle asfalteras. Parkeringen blev för smal, vilket innebar att arbetet var tvungen att göras om, vilket dragit ut på tiden.

Vattenläckorna blev lite av en följetong under vintern. Det blev avbrott i vattnet flera gånger. Hasselvander förnekar dock större problem med VA-nätet i orten.

– VA-nätet är inte sämre i Pålsboda än någon annanstans. Men merparten är byggt på 1960-talet. Det skapar ett underhållsbehov.