Om småpartier, mobilförbud och Zlatan

Textstorlek:

I riksdagen tycker båda blocken just nu att det är självklart att just de ska bilda regering. Om de är så oense, de som är valda till att styra ett helt land, så är det ju inte konstigt ifall man har svårt att komma överens i kommunerna.

Fast i de flesta kommuner verkar de vara ganska förberedda på ett visst kaos. I många kommuner i länet finns det risk eller chans till förändrat styre. I vissa kommuner är småpartier störst, som KD i Laxå och V i Degerfors. I Karlskoga har det för första gången hänt att ett parti blivit större än S, nämligen Moderaterna. Det är till stor del beroende på en stark frontfigur, före detta racerföraren Tony Ring. Även i Laxå beror det på en stark kommunpolitiker, Bo Rudolfsson.

Varför röstade en massa personer på honom fastän dom inte är kristdemokrater frågade en annan tidning i ett reportage. Svaret var till synes enkelt: Han höll vad han lovade. Han öppnade en nerlagd skola igen, han renoverade äldreboendet, han drog om infartsvägen, såg till att torget blomstrade osv. Han säger också att 83 procent av alla nyanlända som stannat i Laxå har jobb och är självförsörjande, vilket också betyder att de lyckats bra med integrationen.

Småpartier frodas i en del kommuner, Örebropartiet lyckades ta sig in i fullmäktige på grund av en annan halvkändis, polisen Peter Springare. De kan göra stor skillnad, se bara på Göteborg där det nystartade partiet Demokraterna blev näst största parti. Vi får väl se vad det blir av Raggarpartiet i Lindesberg och Miljödemokraterna i Karlskoga.

I Degerfors kan det förresten bli fråga om omval. Ett misstänkt valfusk utreds av polisen. Ni kommer väl ihåg dramatiken när Örebro fick hålla omval? I Degerfors ska en politiker ha erbjudit folk kontanta pengar i utbyte mot personkryss, men jag undrar. Så korkad kan väl ingen människa vara att man tror att ingen ska rapportera en sån grej vidare?

Jag läser om Engelbrektsskolans totala mobilförbud. Efter en månad är skolans personal och rektor nöjda med resultatet. Kidsen är förstås sura. Men kränkningarna som är vanliga på sociala medier är som bortblåsta och eleverna pratar mer med varann. Och förmodligen kommer det att visa sig att koncentrationen och förmågan till inlärning förbättras. Jag tycker det är ganska självklart. Det är självklart att vi inte låter en busschaufför fippla med mobilen under körning. Och om din läkare, terapeut eller massör skulle börja surfa medans ni pratar skulle du bli ganska störd. V

i begriper alla att det inte går särskilt bra att koncentrera sig på något annat medan man samtidigt chattar med en kompis eller spelar ett spel. Jag tycker rektor och lärarna på Engelbrekt är modiga som vågar slåss för något de tror på men som inte många andra vågar säga.

Nu har jag tittar på Zlatans senaste supermål bortåt tjugofem gånger och kan inte fatta hur karln lyckas hoppa rakt upp och samtidigt vrida till benet över huvudet på det där viset. Han är inte blygsam av sig, men han är ju också bäst. Jag tror förresten att stöddigheten bara är en mask. När han är hemma hos sin tuffa Lindesbergsfru tror jag han är världens mesigaste. Så det så.