Kyrkoherde till riksdagen – missar biskopen

1038 personkryss och ny riksdagsman för KD. Hans Eklind tar tjänstledigt från prästämbetet ett tag.
Textstorlek:

Hans Eklind fick 1038 personkryss. Han kommer att sitta på KD:s riksdagsmandat för länet..
– Men jag missar biskopens besök i Längbro. Riksdagen har högre prio.

Visst kom han in. Han var runt 700 kryss före tvåan på KD-listan, Marie Holm. Hon blir därmed hans suppleant i riksdagen.

– Min första tanke är lättnad. Efter all glädje och omtanke under valrörelsen så är det nu ordet lättnad som bäst beskriver hur jag känner. Men även glädje. Det var ju ju långt ifrån självklart att jag skulle komma in.

Ebba Busch Thor toppade KD-listorna i alla län utom tre, där Lars Adaktusson var förstanamn. Här utmärkte sig Hans Eklind som ett av andranamnen som fick flest personkryss.

– Du har ett starkt mandat, sa Ebba Busch Thor till mig.

Vilka frågor vill du driva?

– Hela valrörelsen har jag sagt att vi ska leva med varandra, inte bredvid. Inte vi och dom. De är ledord.

– Jag är ju känd som bandyprästen. Därför vet jag att föreningar och organisationer kan bli fantastiska mötesplatser. Ett civilsamhälle som morot för politiska beslut, som finns med när vi sträcker fram handen till våra medmänniskor.

Nu blir Hans Eklind till en början tjänstledig från tjänsten som församlingsherde.

– Jag älskar min församling. Och det är bäst att ha en fast anställd kyrkoherde, inte tillförordnad. Därför kommer jag att säga upp mig efter en tid, för att helt gå in för riksdagsarbeet. Men tanken är att börja jobba som präst igen. Efter kanske fyra eller åtta år, eller… Jag ska inte sitta i riksdagen resten av livet, även om jag givetvis hoppas och tror det blir några år.

Däremot missar han han biskopens besök i Längbro.

– Extremt oturlig tidpunkt. Det är precis samtidigt som riksdagen öppnar. Men jag får inte vara i Längbro då, enligt riksdagens bestämmelser. Jag ska var i riksdagen, punkt.